Квашена капуста з прянощами
Рецепт
- 2 кг капусти
- 1 морквина
- 2 ст. ложки грубої колі
- 1 ст. ложка цукру
- чорний перець горошком, насіння кропу сушеного, лаврове листя, журавлина — за бажання
З капусти зняти верхні листи. Тонко нашаткувати і скласти у велику каструлю.
Очищену моркву натерти на грубій тертці і додати до капусти. Всипати сіль і цукор.
Злегка перетерти руками капусту, щоб вона пустила сік.
Утрамбувати капусту у банку, щоб розсіл покривав її.
Прикрити банку кришкою та залишити за кімнатної температури. Двічі на день проколювати капусту дерев’яною шпажкою, щоб виходили гази і капуста надалі не була гіркою.
Під час квашення розсіл у банці піднімається, тому банку наповнити до плічок або поставити її на тарілку.
Коли капуста перестане газувати і розсіл опуститься, процес квашення завершений. Кількість днів приготування квашеної капусти залежить від температури у кімнаті. Перед тим, як перенести банки в льох, додати капусту в банки до верху і налити по 2 ст. ложки горілки, щоб капуста краще зберігалася.