Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Курча тапака

Курча тапака (або курча табака) — популярна страва турецької та грузинської кухонь

Курку засмажують із часником, перцем та прянощами в особливій пательні тапа, з важкою кришкою або гвинтовим пресом. До речі, саме від неї страва і отримала свою назву.

Щоправда, складно знайти ідеальні курячі тушки, вагою не більше 500 грамів. Та сучасні птахоферми продають курчат до кілограма, їх теж можна використати.

Розповімо, як обійтися без спеціальної пательні.

  • 2 курчата (вагою по 500-700 г)
  • 30-40 г вершкового масла
  • 1 лимон
  • 1 головка часнику
  • 1 ст. ложка хмелі-сунелі
  • 0,5 ст. ложки чорного перцю
  • 0,5 ст. ложки перцю чилі
  • 1 ст. ложка шафрану
  • 2 ст. ложки солі

Розрізати тушки курчат уздовж грудки і розпластати. Добре промити, обсушити паперовим рушником.

Тушку покласти у поліетиленовий пакет і відбити кухонним молотком з обох боків.

У глибокій чаші приготувати маринад. Вичавити сік лимона, часник, додати всі спеції, сіль і перемішати.

Добре натерти відбиті тушки маринадом і покласти у миску.

Накрити зверху тарілкою, а на неї поставити будь-який зручний вантаж, наприклад, важку кам’яну ступку (важить майже 2 кг). Дати курчатам настоятися під гнітом не менше години, переносити в холодильник не обов’язково.

Змастити пательню м’яким вершковим маслом, підійде й пряжене масло, і покласти курча. Також можна використати олію – кілька столових ложок.

Важливий момент, якщо курча у вас велике і його вага до кілограма, краще птицю протушкувати, а вже потім обсмажити до рум’янцю: влити в пательню 60-80 мл води, пропарити тушку під кришкою до повного википання рідини. Перевернути на інший бік, долити ще стільки ж води, продовжувати млоїти. А вже потім додати масло і обсмажити під гнітом - тарілкою відповідного діаметру і важкою кам’яною ступкою, згодиться чайник чи каструля з водою.

Смажити курча на середньому вогні з кожного боку по 12-18 хв, залежно від його ваги. Приємна золотиста скоринка і дивовижний аромат - знак готовності.

Обсмажених курчат можна ще раз натерти часником, посипати зеленню і волоським горіхом. Подавати з аджикою, змішаною з посіченою кінзою. І келих гарного грузинського вина теж не завадить!

Схожі новини