Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Благодійність заради Перемоги

На ярмарку у Дрогобичі зібрали кошти на підтримку ЗСУ

Випічка, мед, різноманітні смаколики, розмаїті спеції – від східноазіатських і європейських, до тих, що ростуть у нас, а також вишиванки – сердачки, вишиті сорочки, серветки, дрогобицькі сувеніри, а ще прикраси ручної роботи – гердани, коралі з бісеру, воскові вироби… – усе це було на доброчинному ярмарку у Дрогобичі, на центральній Площі Ринок. Благодійне дійство, за задумом організаторів, об’єднало дві акції: благодійний ярмарок та концерт українських зірок. Усі вилучені кошти, як із ярмарку, так і з благочинного концерту, скерували на потреби армії. Загалом вдалося зібрати 35 тисяч гривень.

Акція стартувала із ярмарку сма­коликів. Народні доми сіл територі­альної громади та майстри із Дро­гобича і навколишніх міст за символічні кошти продавали домашні смаколики – пляцки, пасочки, булочки, кекси... Усе дрогобичани та гості міста могли при­дбати за невеликі кошти. Найбільш попу­лярними були вироби у патріотичних си­ньо-жовтих кольорах.

Господині розповіли:

– Ми поставили невеликі ціни. Покуп­ці брали вподобаний виріб, а кошти ки­дали у скриньку для пожертв. Решти не брали, таким чином теж долучаючись до підтримки наших оборонців.

Місцеві ґаздині і мисткині наголошу­ють, що роблять все, що їм під силу, бе­руть участь у різних акціях, аби зробити свій внесок у наближення перемоги. Долу­чилися навіть дітки – учасники Дрогобиць­кого центру дитячої та юнацької творчості.

– Наші військові зі зброєю в руках що­денно виборюють для нас перемогу. Ми ж ведемо боротьбу на культурному фронті. Бо тільки з передачею від поко­ління до покоління культурних цінностей та надбань нашого народу ми продовжу­ємо жити і розвиватися як нація. Муси­мо належно тримати як військову, так й інформаційну та культурну оборону на­шої держави! Бо тільки спільно ми пе­реможемо, – зазначає Леся Татарська, начальниця відділу культури та мис­тецтв Дрогобицької міської ради, який був організатором благодійних акцій.

Окрім продажу домашньої випічки, на гостей та дрогобичан чекала музична благодійна акція. Під час концерту укра­їнських виконавців виступали як місце­ві колективи, так і колективи народних домів сіл територіальної громади, а та­кож відомі виконавці – Андрій Князь, Ан­дрій Заліско, гурт «Цвіт кульбаби», під час якого тривав збір коштів на підтрим­ку українських військових. Як стверджує Леся Татарська, усі кошти переказали на потреби бійців.

Через звучання сирени концерт до­велося завчасно завершити. Як ствер­джують в Управлінні культури та розвитку туризму, виконавців, які не встигли ви­ступити, залучать до найближчого благо­чинного заходу в місті.

Яблучник

1 ціле яйце, 2 жовтки, 2 білки, 2 ст. ложки сметани, 150 г розтопленого маргарину, 1 склянка цукру, близь­ко 1 кг борошна (скільки вбере тісто), розпушувач, пів кілограма яблук, ко­риця, цукор.

Перемішати яйце, жовтки, сметану, маргарин, цукор, борошно, до якого до­дати розпушувач. Розділити тісто на дві частини. Одну частину викласти у брит­ванку.

Приготувати яблука. Для цього їх по­чистити, натерти на тертці, вимішати з корицею і цукром.

Приготовлені яблука викласти на тіс­то.

Зверху викласти розкачану другу час­тину тіста. Змастити збитими білками. Трішки присипати цукром.

Випікати за температури 180°С 45-50 хв.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини