Картопляне пюре з грибами

Крута картопля на щодень

  • 800 г картоплі,
  • 400 г печериць,
  • 150 г цибулі,
  • 3 ст. ложки олії,
  • сіль і перець – до смаку,
  • 1 дрібка мускат­ного горіха,
  • 30 г вершкового масла,
  • 150 мл молока

Картоплю очистити, нарізати довіль­но на 4-6 частин, залити водою та по­ставити варитися. Як тільки закипить, посолити. Варити 30-40 хв з моменту кипіння, до готовності.

Гриби помити із мочалкою, щоб на поверхні не було ні бруду, ні піску. На­різати печериці великими шматочками – тоді смак краще відчуватиметься у страві. Цибулю очистити і нарізати ку­биками.

Розігріти в пательні суміш олії та вершкового масла (у піст лише олію). Пасерувати цибулю, тобто обсмажити її до м’якості та прозорості на помірному вогні (не засмажувати надто сильно). Додати гриби. Смажити, збільшивши вогонь, без кришки, регулярно помішу­ючи, поки не випарується зайва волога, а грибочки не підрум’яняться. Стежити, щоб нічого не підгоріло, інакше гірчити­ме. В кінці посолити і поперчити до сма­ку, додати невелику дрібку меленого мускатного горіха, перемішати і зняти з вогню.

Злити всю воду з каструлі з вареною картоплею (приблизно кухоль відвару зберегти). Розім’яти товкачем на пюре – ретельно, щоб не було грудочок.

Потім трохи підлити відвару (для тих, хто постить) або гарячого молока, щоб вийшла консистенція пюре. Ретель­но потовкти. Додати обсмажені гриби до картопляного пюре. Ще раз злегка розім‘яти товкачем, скуштувати на сіль та перець.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини