Картопляне пюре з грибами
Крута картопля на щодень
- 800 г картоплі,
- 400 г печериць,
- 150 г цибулі,
- 3 ст. ложки олії,
- сіль і перець – до смаку,
- 1 дрібка мускатного горіха,
- 30 г вершкового масла,
- 150 мл молока
Картоплю очистити, нарізати довільно на 4-6 частин, залити водою та поставити варитися. Як тільки закипить, посолити. Варити 30-40 хв з моменту кипіння, до готовності.
Гриби помити із мочалкою, щоб на поверхні не було ні бруду, ні піску. Нарізати печериці великими шматочками – тоді смак краще відчуватиметься у страві. Цибулю очистити і нарізати кубиками.
Розігріти в пательні суміш олії та вершкового масла (у піст лише олію). Пасерувати цибулю, тобто обсмажити її до м’якості та прозорості на помірному вогні (не засмажувати надто сильно). Додати гриби. Смажити, збільшивши вогонь, без кришки, регулярно помішуючи, поки не випарується зайва волога, а грибочки не підрум’яняться. Стежити, щоб нічого не підгоріло, інакше гірчитиме. В кінці посолити і поперчити до смаку, додати невелику дрібку меленого мускатного горіха, перемішати і зняти з вогню.
Злити всю воду з каструлі з вареною картоплею (приблизно кухоль відвару зберегти). Розім’яти товкачем на пюре – ретельно, щоб не було грудочок.
Потім трохи підлити відвару (для тих, хто постить) або гарячого молока, щоб вийшла консистенція пюре. Ретельно потовкти. Додати обсмажені гриби до картопляного пюре. Ще раз злегка розім‘яти товкачем, скуштувати на сіль та перець.