Півень у червоному вині
Рецепти для святкового столу
- 1 півень на 1,5 кг
- 300 г печериць
- 10-12 цибулин-шалот
- 2 зубчики часнику
- 2 помідори
- 1 ст. ложка вершкового масла
- 60 г оливкової олії
- сіль, чорний мелений перець
- 1/2 ч. ложки цукру
ДЛЯ МАРИНАДУ:
- 250 мл червоного вина
- 2 лаврові листки
- 1 ч. ложка чорного перцю горошком
- 1 ріпчаста цибулина
- 2 зубчики часнику
Сільського півня за потреби обсмалити і нарізати на порційні шматки.
Скласти їх у глибоку миску, додати нарізані цибулю і часник, лаврове листя, перець горошком і залити червоним вином. Прикрити харчовою плівкою, поставити в холодильник мінімум на 2 год, краще на цілу ніч.
Вийняти шматочки півня з маринаду, викласти їх у друшляк і дати маринаду стекти. Маринад не виливати, він знадобиться для варіння півня.
Злегка промокнути півня паперовим рушником, посолити і поперчити.
На пательні розігріти половину оливкової олії з рецепта і обсмажити шматки півня до золотистого кольору.
Скласти їх у велику каструлю, поставити на вогонь, вилити маринад з пластинками цибулі і часнику, довести до кипіння.
Як тільки рідина закипить, додати подрібнені помідори (натерти на тертці або подрібнити у блендері). Посолити і поперчити, зменшити вогонь і тушкувати півня до готовності близько 1 год.
У пательні розігріти трохи оливкової олії і підсмажити дрібно нарізаний зубчик часнику. Додати гриби. Якщо свіжі печериці — смажити їх 10-15 хв, консервовані обсмажувати 2-3 хв, щоб вони просочилися ароматом часнику.
Відкласти.
У пательню, де смажилися гриби, влити оливкову олію і додати трохи вершкового масла. Підрум’янити цибулю-шалот. Додати трохи цукру, щоб утворилася карамель. Підсмажити цибулю ще кілька хвилин.
За 15 хв до готовності півня додати в каструлю гриби і цибулю-шалот.
Якщо підлива трохи рідка, розмішати 1-2 ст. ложки борошна в 50-60 мл холодної води, влити в каструлю, довести до кипіння і варити кілька хвилин, поки злегка не загусне, весь час помішуючи, щоб мука не прилипла і не пригоріла.