Картопляний пиріг
Як приготувати картопляний пиріг. Пісні кулінарні експерименти від «Доброї кухні»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/447483/kartoplianyi-pyrih.jpg)
Картопляне пюре: 1−1,2 кг картоплі, сіль і перець — до смаку, ½ головки часнику, 2−3 ст. ложки оливкової олії, рослинне молоко — за потреби.
Начинка: 1 цибулина, 1 морквина, 400 грибів, олія — для смаження, спеції і трави — до смаку, 150−200 г заморожених овочів, 2−3 ст. ложки томатної пасти, 200−250 г сочевиці — за бажання, сіль і перець — до смаку.
Пюре. Картоплю очистити, нарізати невеликими шматочками і зварити у підсоленій воді 10−15 хв до м’якості.
Загорнути цілу головку часнику у фольгу і запекти в духовці, доки зубчики не стануть м’якими. Або зубчики часнику дрібно нарізати і, додавши крапельку олії, обсмажити на пательні до золотистого кольору.
З готової картоплі злити воду і додати карамелізований часник, оливкову олію, сіль і мелений чорний перець. Подрібнити картоплю на пюре. За потреби додати кілька ложок рослинного молока або води, у якій варилася картопля.
Начинка. Розігріти пательню з невеликою кількістю олії. Додати подрібнені цибулю і моркву, обсмажувати 3−4 хв.
Зварити сочевицю (це не обов’язковий компонент, але з нею пиріг буде поживнішим). Додати в пательню гриби. Перемішати, додати по дрібці солі та меленого чорного перцю і обсмажувати ще 10−12 хв. Коли гриби стануть м’якими та пустять сік, додати трави та спеції (сушені базилік, майоран та хмелі-сунелі). Додати томатну пасту та заморожені овочі. Перемішати і млоїти все разом ще 2−3 хв. Додати сочевицю. Перемішати начинку та вимкнути вогонь. Викласти начинку в змащену олією форму для запікання. Зверху викласти шар картопляного пюре (кулінарним мішком з насадкою або просто розрівняти ложкою), щоб пюре накривало начинку суцільним шаром. Випікати у розігрітій до 200−210°С духовці 15−25 хв, поки верхівка пирога не підрум'яниться. Пиріг можна готувати в одній великій формі або в кількох порційних.