Передплата 2024 ВЗ

Картопляний пиріг

Пісні кулінарні експерименти

Картопляне пюре: 1−1,2 кг карто­плі, сіль і перець — до смаку, ½ голо­вки часнику, 2−3 ст. ложки оливкової олії, рослинне молоко — за потреби.

Начинка: 1 цибулина, 1 моркви­на, 400 грибів, олія — для смаження, спеції і трави — до смаку, 150−200 г заморожених овочів, 2−3 ст. ложки томатної пасти, 200−250 г сочевиці — за бажання, сіль і перець — до смаку.

Пюре. Картоплю очистити, нарізати невеликими шматочками і зварити у під­соленій воді 10−15 хв до м’якості.

Загорнути цілу головку часнику у фольгу і запекти в духовці, доки зубчики не стануть м’якими. Або зубчики часни­ку дрібно нарізати і, додавши крапельку олії, обсмажити на пательні до золотис­того кольору.

З готової картоплі злити воду і додати карамелізований часник, оливкову олію, сіль і мелений чорний перець. Подрібни­ти картоплю на пюре. За потреби дода­ти кілька ложок рослинного молока або води, у якій варилася картопля.

Начинка. Розігріти пательню з неве­ликою кількістю олії. Додати подрібнені цибулю і моркву, обсмажувати 3−4 хв.

Зварити сочевицю (це не обов’язковий компонент, але з нею пиріг буде поживнішим). Додати в пательню гри­би. Перемішати, додати по дрібці солі та меленого чорного перцю і обсмажу­вати ще 10−12 хв. Коли гриби стануть м’якими та пустять сік, додати трави та спеції (сушені базилік, майоран та хме­лі-сунелі). Додати томатну пасту та за­морожені овочі. Перемішати і млоїти все разом ще 2−3 хв. Додати сочевицю. Пе­ремішати начинку та вимкнути вогонь. Викласти начинку в змащену олією фор­му для запікання. Зверху викласти шар картопляного пюре (кулінарним мішком з насадкою або просто розрівняти лож­кою), щоб пюре накривало начинку су­цільним шаром. Випікати у розігрітій до 200−210°С духовці 15−25 хв, поки верхів­ка пирога не підрум’яниться. Пиріг мож­на готувати в одній великій формі або в кількох порційних.

Більше рецептів тут

Схожі новини