Передплата 2024 «Добра кухня»

Серйозно? Заради збереження політичної влади і можливих перевиборів ви вводили народ в оману?

Стаття Washington Post щодо того, як українська влада не готувалась до війни попри попередження заздалегідь західної розвідки — вийшла просто таки розгромна

Одразу зазначу — не готувались до війни саме політики. Бо до ЗСУ питань нема — не вони шукають собі пальне, кошти на ТРО, амуніцію, снаряди і каски. Це обов’язки уряду.

Важливі моменти.

1. Що робило США?

«США ще в жовтні 2021 року розуміли, що росія готує напад на Україну і щосили намагалися переконати союзників і президента Володимира Зеленського, що є ризик вторгнення».

2. Хто переконував?

«На зустрічах були присутні Байден та віцепрезидент Камала Харріс, держсекретар Ентоні Блінкен, міністр оборони Ллойд Остін, генерал армії США Марк Міллі та інші високопосадовці». Тобто всі люди, які зараз, які вписалися за Україну.

3. Чи попереджали владу про точний план вторгнення на Київ?

«Жовтневого ранку Міллі повідомив, що за даними розвідки, путін планує провести велику стратегічну атаку на Україну одночасно з кількох напрямків.

Зокрема, повідомлялося, що росіяни хочуть напасти з півночі – по обидва боки від Києва. Частина сил мала рухатися на схід від столиці через українське місто Чернігів, а інша частина – обійти Київ із заходу, просуваючись на південь із Білорусі через природний "коридор" між "Зоною відчуження" та болотистою місцевістю довкола Чорнобильської АЕС. Атака мала відбутися взимку, щоб земля стала твердою і могли пройти танки». Тобто влада знала про загрози з боку Білорусі, але не зробила нічого — і так артилерійські бої були в Бучі.

4. Яка думка щодо цього Зеленського

Тут же WP дало його інтерв’ю. І ось відповідь, чому президент і його єрмакофродили ігнорували інформацію ЦРУ?

«Якби це сталося, то в жовтні - не дай Боже, в опалювальний сезон - нічого б не залишилося. Нашого уряду не було б, я впевнений на 100 відсотків. Ну, забудьте про нас. Була б політична війна всередині країни, тому що ми б не втрималися на 5-7 мільярдів доларів на місяць. У нас не було серйозних фінансових програм. На створеному росіянами ринку був дефіцит енергоносіїв. Нам не вистачало енергетичних ресурсів. Ми б не змогли вийти з цієї ситуації, і в країні був би хаос», - сказав він.

Серйозно? Заради збереження політичної влади і можливих перевиборів ви вводили народ в оману? Наші втрати зараз набагато ніж 5-7 мільярдів доларів на рік. Це десятки тисяч наших вбитих людей — наші українці безцінні. Живі люди, діти, живий Маріуполь — заробив би сотні мільярдів.

5. Чи могли США порішати питання миру для України просто санкціями

Ні. «путін розрахував, що його спроба захопити Україну викличе у Заходу обурення, але не конкретні дії. Це було пов'язано з багатьма чинниками – бажанням США уникнути нових воєн після Афганістану, світовою боротьбою з пандемією коронавірусу, звільненням з посади канцлера Німеччини Ангели Меркель, виборами президента у Франції та економічним спадом після Brexit у Великій Британії. Крім того, більша частина континенту залежала від російської нафти та природного газу». Тому великий респект США, Великій Британії і Польщі за кількамісячний кач старої Європи.

6. Що хотів путін?

«російські війська мали прийти зі сходу і пройти через центральну Україну до Дніпра, а війська з Криму зайняли південно-східне узбережжя. Ці дії, за планом кремля, могли тривати кілька тижнів. Після паузи для перегрупування та переозброєння, росіяни мали рушити на захід, до лінії північ-південь, що простягалася від Молдови до західної Білорусі, залишивши на заході залишки української держави – територію, яка, за розрахунками путіна, була населена невиправними неонацистськими русофобами». Тобто — українізуймося, викидаймо Булгакова із книжкових шаф і голови. Мова, культура і історія — наш щит.

7. Чи давали США всі дані розвідки Україні?

Так.

«Дані розвідки передали і українському керівництву. Але в Україні до цього ставилися скептично. Глава МЗС Дмитро Кулеба пояснював це тим, що Україна просила подробиць, але їх не було. Не зовсім вірили у повномасштабне вторгнення і в Європі та НАТО».

8. Чи дали США подробиці?

Так.

«12 січня Бернс зустрівся в Києві з Зеленським і повідомив, що, за даними розвідки, росія має намір завдати блискавичного удару по Києву та обезголовити центральну владу. США також припускали, що росія спробує спочатку висадити свої війська в аеропорту в Гостомелі, передмісті столиці, і розпочне штурм Києва».

9. Ще Зеленський в інтерв‘ю WP дорікнув українцям, що вони… знімали кошти

«Зеленський також зауважив, що весь грудень, січень і лютий українці виводили гроші з економіки. Влада при цьому, за його словами, не обмежувала цю можливість, поважаючи економічну свободу людей». Хм. Упевнена, що завдяки цим збереженням частина людей зараз має за що орендувати житло і що їсти.

10. Зеленський сказав, що якби «в жовтні повідомили людей — росіяни б справді захопили за три дні»

Якщо подивитись новини за осінь — то єдиний позитив, це звільнення Андрія Тарана і перші предметні зустрічі на рівні Рєзніков-Остін, Міллі-Залужний. Бо їм Захід довіряв.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень