Передплата 2024 «Добра кухня»

Цей маленький епізод з життя божевільні - непоганий сигнал для нас

Думаю багато хто з вас вже бачив відео, на якому водій російського автобуса з бітою та за підтримки пасажирів відганяє від дверей безногого учасника «спецоперації»

Останній просить довезти його без грошей, каже що воював проти нацизму, питає «за що я віддав свої ноги?». На що водій відповідає: «Не знаю, за сім’ю свою». росіяни в салоні активно підтримують дії водія, сварять каліку, який тікає на візку від ударів.

Це - навіть не про різницю між нами. Хоча уявити таку ситуацію в Україні неможливо. Якби якомусь водію впало у голову повести себе таким чином щодо когось з наших героїв - він би одразу отримав легкі тілесні від самих пасажирів, а потім з юшкою під носом довго би перепрошував на камеру. Це була би довічна ганьба.

Ця ситуація про те, як насправді широкий загал російського люмпена ставиться до «спецоперації». росіянам пофіг. Вони радо підтримують путіна, сидячи на дивані перед зомбоящиком. Але в справжньому житті та практичних вчинках ніяк не асоціюють себе з війною. Тому провалюються натужні намагання відтворити в росії бодай бліду копію українського волонтерського руху. Тому пригожинські вербувальники бігають по тюрмах в намаганні набрати на війну гарматного м’яса в обмін на амністію. Тому ніяка загальна мобілізація в росії неможлива. Бо це підірве основу режиму, який базується на пасивності та байдужості населення.

Цей маленький епізод з життя божевільні - непоганий сигнал для нас.

Сигнал про те, що путінський режим зрештою зіштовхнеться із виснаженням власних ресурсів. Та неготовністю громадян зомбіленду нести на собі тягар кремлівської авантюри. Люмпен звичайно не підніме бунт. Але може похитнутися сама основа путінської легітимності - уявний пакт обміну благ на байдужість, за дотриманням якого завжди дуже чітко слідкував кремль.

Це станеться, можливо, не скоро. Хоча я якраз вважаю, що ситуація в росії гірша, ніж це намагаються змальовувати. Але це станеться.

Укорочений ЗСУ навпіл «борець з нацизмом», якого п@здить пересічний водій - маленький, але обнадійливий символ неминучості нашої перемоги!

Джерело

Схожі новини