Передплата 2024 «Добрий господар»

Ворог у нас спільний, вибори під час війни не відбуваються

Нам треба будувати єдність. Між владою і опозицією теж

Вчора, поки я слідкував за літаком Пелосі, загостренням у Косово і рухом ракети на Львівщині, в українському інтернеті розгорнулася справжня війна - влади проти опозиції. Бо на часі, мабуть.

Провладні медіа написали : «В Україні ліквідували мільйонну ботоферму "Євросолідарності" – джерело».

У демократичних країнах журналісти посилаються на «джерело» не тоді, коли не хочуть, не можуть перевірити факт чи хочуть поширити замовну чорнуху, а тоді, коли тому, хто надав перевірену інформацію загрожує небезпека через її поширення.

У нас же, коли бачите посилання на «джерело» без документа чи доказу правдивості інформації, то, як правило вам втюхують маніпуляцію, аналогічну ботофермам чи анонімним телеграм-каналам.

І жодне медіа, яке поширювало цю брехню, не звернуло увагу на те, що справа, на яку вони посилаються порушена за статтею, яка ніяких «ботів» не стосується.

Усі вони називають номер статті, за якою порушена справа. Це стаття про «Несанкціоноване втручання в роботу телекомунікаційних мереж».

Вона не про "ботоферму". Такий злочин передбачає якусь технічну дію про втручання у якусь чужу телекомунікаційну мережу.

Але в жодному повідомленні СБУ, поліції або прокуратури немає ні слова, як саме відбулось те, що вони називають "несанкціоноване втручання".

Там і не могло бути нічого про «ботів». Анонімних ботів і авторів якраз влада активно використовує у фейсбуці, телеграмі й інших мережах, витрачаючи, між іншим, на це корупційні або крадені з міжнародної допомоги кошти.

Хто автор усіх цих безконечних російськомовних «тайн міністров» й інших помийок, які влада створила проти опозиції? Знаємо, хто автор.

Але гидотно інше. У час війни є безвідповідальні політики і журналісти, яким безпечніше безпідставно сварити між собою українців. От і поширюють брехню від «джерел».

Нам навпаки треба будувати єдність. Між владою і опозицією теж. Ворог у нас спільний, вибори під час війни не відбуваються. Відповідальність журналістів за слово, перевірену інформацію, об‘єднання суспільства теж зараз надзвичайно висока.

Джерело

Схожі новини