Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що стоїть за заявою Ахметова про відмову від медіабізнесу?

Безумовно, виклик Зеленському у відповідь на «антиолігархічний» закон. Головним борцем з олігархами виявився, звичайно, путін, а не Зеленський. Він просто знищив бізнеси олігархів ракетами і артилерією

Приниження від Зеленського збіднілий через війну Ахметов все одно зносити не хоче.

Тому «відмова» від медіа - спроба покласти відповідальність за це на владу. І є за що. 4 тисячі людей ризикують залишитися без роботи.

«Марафон» телемонополістів, навіть попри те, що держава сплачувала олігархам мільйони гривень платників податків, може залишитися без одного з ключових мовників.

Але найголовніше - українці більше не дивитимуться Футбол!

Права у каналу Ахметова, його закриють або «передадуть державі». Якщо навіть не закриють, хто платитиме зараз шалені кошти за права і трансляції? Ніхто. Отже, і в цьому звинувачуватимуть Зеленського.

Колись Ахметов в інтерв‘ю сам говорив, що любить грати в карти, бо це розвиває розум. І він пішов великою картою.

Ахметов передає ліцензії державі. Але держава не має права бути власником медіа. Інакше це диктатура. ОП про це мріє, але ще не побудувала. Диктатурі зброєю і фінансами допомагати не будуть.

Можна відмовитися від ліцензій. Але відмова і передача державі - різні речі.

Зеонбуд, яким керують люди Ахметова і який зараз транслює марафон Зеленського, не отримає коштів від каналів того ж Ахметова і закриється. Ризик такий є. Або за це теж повинна бути платити держава. З яких коштів?

Ахметов може перенести мовлення і виробництво контенту у Польщу чи будь-яку іншу європейську країну. Це не нова практика. Відомий канал RTL насправді ніякий не люксембурзький, хоча називається «Радіо і телебачення Люксембурга», а німецький. Так і ТРК «Україна», і футбол можуть стати польськими.

Коли ми починали мовлення Еспресо, це був, між іншим, латвійський канал з латвійською ліцензією. Бо Янукович в Україні ліцензію дати не хотів.

Економічно і політично Ахметов не втратить. Виборів під час війни не буде, а з економічної точки зору, в умовах падіння медіаринку, утримувати такого збиткового медіамонстра сенсу немає. Тим паче, після знищення левової частки активів агресором.

Щоб зараз не зробив Ахметов, він лишається у виграші.

Прикро, що влада під час війни продовжує ескалувати конфлікти у суспільстві заради побудови авторитаризму, замість дій на об‘єднання суспільства для побудови і захисту демократії.

Це шлях до поразки у війні і знищення України.

Переможемо, коли дивуватимемо світ не лише мужністю воїнів ЗСУ, а й фаховістю, чесністю і відповідальністю політиків.

Джерело

Схожі новини