Передплата 2024 «Добра кухня»

Тікай, москалю некрасивий

Це дещо модернізований переклад віршів російського поета Лермонтова, які він написав у 1841 році

Часу минуло багато, але суть не змінилася. Всі європейські народи хочуть захиститися від правителів цієї країни або стіною кавказьких гір, як у часи Лермонтова, або 5-ю статтею статуту НАТО, як тепер роблять Фінляндія та Швеція:

Тікай, москалю францюватий (улюблений епітет бабусі),
В країну рабства та панів.
ОМОН вас буде лупцювати,
Щоби ваш страх не скам'янів.

Мабуть, Лермонтов навмисне написав короткого вірша, щоби його було легко перекладати. Майже як Губерман, тільки без матюків.

За цей вірш згадку про Лермонтова, можливо, можна залишити у підручниках з іноземної літератури. Так само, як і згадку про композитора Чайковського за той фрагмент з балету “Лебедине озеро”, який він зарезервував для особливих подій у кремлі.

Цей «жест доброї волі» з української сторони може бути відповіддю на «жест доброї волі» втікачів з острова Зміїний.

Щоби підтримувати «жести доброї волі» росії на належному рівні президент Байден оголосив поставки Україні ракетної системи класу земля-повітря в пакеті допомоги вартістю 820 мільйонів доларів. Ця система протиповітряної оборони прийде і завдяки допомозі з боку Норвегії. Бо вона розроблялася для потреб Норвегії спільними зусиллями норвезької компанії та світового лідера ракетобудування - американської компанії Рейзіон.

Що важливо, ця система протиповітряної оборони розрахована також на перехоплення крилатих ракет. А саме протиракетний захист нам потрібний найбільше. Наші американські союзники поки що не наважуються передати нам такі системи протиракетної оборони, що здатні перехоплювати більшість російських ракет. Але процес вже пішов, і будемо сподіватися, що ракети, випущені по кременчуцькому торговому центрі, буде віднині перехоплювати Норвезька Система земля - повітря. Однією з проблем надання Україні протиракетної зброї є спеціалізація цієї американської зброї. Вона розрахована на перехоплення певного класу ракет.

А росія має багато класів ракет, і як тільки зрозуміє які в нас засоби ПРО, почне користуватися ракетами іншого класу. Постачати ж нам всі можливі засоби ПРО занадто дорого навіть для затверджених 20 мільярдів доларів військової допомоги США. Втім врешті-решт наші та американські експерти надибають вирішення і цієї проблеми.

Сесія країн НАТО проходила на минулому тижні у столиці Іспанії. Президент Байден зустрівся з турецьким президентом Ердоганом, і той зняв заперечення щодо вступу Фінляндії та Швеції до НАТО. Були присутніми і вищі посадовці Японії та Південної Кореї, які не входять до НАТО, але належать до найбільших економік світу. Всі найбільші економіки вільного світу продемонстрували свою єдність у протистоянні тим країнам, де право на безперешкодне висловлювання думок та право на опозиційну політичну діяльність є забороненими як не законом, то діями урядів. Ця єдність є першим кроком у розумінні того, що вільні економіки мають існувати окремо від економік з монополією на владу. Саме це розуміння є основою для початку позбавлення залежності Європи від російських енергоносіїв.

Сирія, яка є сателітом росії, визнала фейкові утворення Донбасу. МЗС не забарилося розірвати дипломатичні стосунки з Сирією, щоби показати, які ми круті. Ми круті, а Сирія буде продовжувати купляти крадене українське зерно і відправляти найманців до російської армії. Замість показної крутості треба було визнати Голанські висоти територією Ізраїлю.

США у 2019 році визнали ці території ізраїльськими. МЗС України у тому ж 2019 році підтвердило невизнання суверенітету Ізраїлю над Висотами і вважає їх частиною Сирії. Тому такий «жест доброї волі» правильно би зрозуміли в Ізраїлі і почали би постачати нам те озброєння, в якому наші Збройні сили мають наглу потребу. За 30 років існування української дипломатії вона ще ні разу не голосувала в ООН на користь Ізраїлю. А на користь Сирії багато разів. І Україна, й Ізраїль мають те спільне, що виборюють своє право на існування. І зараз, як ніколи, ця спільна риса має переважати усі інші дипломатичні міркування. Втім, ще не пізно визнати Голани ізраїльськими, бо вони дійсно відіграють вирішальне значення для існування Ізраїлю.

Після визнання Сирією Лугандону, ніхто би в наше МЗС каменем не кинув. Це ж зрозуміло: око за око, зуб за зуб.

Німецький уряд відчайдушно намагається знайти заміну російському газу. А ми на це дивимося, якби то було не нашою справою. Україна може так само, як Алжир та Єгипет допомогти замінити російський газ на європейському ринку. Слід негайно підписати угоду з консорціумом західних нафтогазових компаній про розробку Олеської площі газу на територіях Львівської та Франківської областей. До консорціуму слід запросити і німецьку компанію Wintershall Dea, мажоритарним акціонером якої є хімічний гігант BASF. Ці німецькі компанії є опорою російського впливу в Німеччині. Тим не менше, світ змінюється, і російські нафта та газ витісняються з європейського ринку. Слід надати українському послу у Німеччині Андрію Мельнику не тільки право критикувати німецький уряд, але й заохочувати його конкретним внеском України у вирішення проблеми постачання газу до Німеччини. Олеське родовище здатне давати близько п’яти мільярдів кубів газу на рік. Наявність сховищ та магістральних газогонів прямо під рукою в Олеської площі є надзвичайно привабливими обставинами для інвесторів. П’ять мільярдів кубів не можуть замінити 150 мільярдів кубів російського експорту до Європи, але здатні суттєво посприяти зменшенню залежності Європи від російського газу. Це вагомий додаток до зусиль багатьох інших постачальників.

Тому кожен день зволікань початку бурових робіт на Олеській площі слід розглядати як саботаж і карати винуватих треба за законами воєнного часу.

Як відомо, є дві версії віршів Лермонтова “Прощай, нємитая росія”. Ось і переклад другої версії:

Тікай, москалю некрасивий,
В країну рабства та панів,
Там, де любов до несвободи
Всіх об‘єднала дикунів.

Схожі новини