Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Навіть в умовах поневолення велика українська нація народжувала геніїв

Вони творили велику українську музику, літературу, культуру

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Польща заборонила виконання Чайковського й інших російських виконавців у державних закладах культури.

Вчена рада Київської консерваторії (зараз Академія) «відмовилася відмовлятися» від імені Чайковського. Чому? Чайковський народився у росії, писав про себе : «Я еще не встречал человека, более меня влюбленного в матушку-Русь!». Так, один з його дідусів був українцем. Це все, що його пов‘язувало з Україною. І ще любов до наших пейзажів. Так і оркам, які зараз нас намагаються знищити, теж пейзажі подобаються…

Чайковський - талановитий представник культури, яка нас нищила століттями. Він любив Україну, але як частину імперії (як зараз любить Філіпп Кіркоров). Ніхто не забороняє Чайковського слухати. Але чому його ім‘я має носити найбільший український музичний ВНЗ?

Ми матимемо війни з росією, поки вони не відчують, що нас нічого не поєднує, ніяке колоніальне минуле, ніяка спільна культура. І світ, щоб нас підтримувати, повинен це відчувати.

Очевидно, що, попри походження, Пушкін не ефіопський поет, а Чайковський не український композитор. Ми повинні їх знати, але вшановувати у назвах маємо представників нашої, української культури. Адже навіть в умовах поневолення велика українська нація народжувала геніїв, які творили велику українську музику, літературу, культуру.

Схожі новини