Передплата 2024 «Добрий господар»

Ще трохи, і путін буде святішим за Папу Римського…

Папа Римський Франциск продовжує неприємно дивувати і розчаровувати

В інтерв’ю редакторам єзуїтських медіа він нагадав, що за кілька місяців до повномасштабного вторгнення росії в Україну залишався стурбованим тим, що НАТО “гавкає на ворота росії”, і це може призвести до війни. Коли ж війна сталася, і росія вже понад три місяці знищує Україну, вбиває, катує, ґвалтує українців, по суті, чинить геноцид, Папа заявляє, що ситуація не є «чорно-білою». Він розкритикував росію за жорстокість її військових в Україні, але водночас однозначно не засуджує агресора, навпаки зауважує, що війна "була якось спровокована".

“Ми не бачимо всієї драми, що розгортається за цією війною, яка, можливо, була якось спровокована або не попереджена”, - каже Папа Римський.

Це не перша, м’яко кажучи, суперечлива заява Понтифіка. Уся його попередня поведінка від моменту широкомасштабного вторгнення росії в Україну свідчила, що Ватикан усіляко намагається уникати однозначних оцінок щодо агресії росії. Чим, звісно, підігравав путіну. Чого була варта цьогоріч Хресна хода напередодні Великодня, де українка Ірина і росіянка Альбіна разом несли Хрест. Цей перформанс мав символізувати «примирення двох братських народів». До цієї лицемірної ідеї українці поставилися вкрай негативно, а Римо-католицька церква в Україні та Греко-католицька церква України навіть висловили протест. Попри це Ватикан не скасував дійство. Різка критика не вплинула на позицію Ватикану. Ба більше! Останні заяви Папи щодо війни в Україні, мовляв, не все так однозначно, це вже спроба виправдати агресора, розмити вину, перекинути частину відповідальності на жертву або на союзників жертви (в цьому випадку Папа прозоро натякає на НАТО). По суті, Понтифік озвучує російські наративи і стає в один ряд з путінськими пропагандистами, які працюють за кремлівськими темниками.

Зрозуміло, що головною ідеєю тої скандальної і фальшивої Хресної ходи було не «примирити два народи», а розмити, знівелювати поняття жертви і ката, поставити їх в один ряд, відтак звести ситуацію до рівня ледь не внутрішнього конфлікту, непорозуміння двох братніх народів, які мають нести один Хрест. Нині Папа пішов далі: намагаючись виправдати агресора, водночас ніби закликає зрозуміти росію. Ще трохи, і з легкої руки Папи росія з агресора може перетворитися на жертву. А путін стане святішим за Папу Римського… Бо ж його, бідолашного, «спровокували». Прямо як у фільмі «Діамантова рука»: «Невинувата я, він сам прийшов».

Тобто початкова вина у тому, що розпочалась війна, лежить на провокаторах, які «гавкали на ворота». росія лише реагувала… Була змушена реагувати.

За такої логіки напрошується висновок, що саме провокатор має виправляти ситуацію і скоригувати свою поведінку. Чи це не натяк, аби Україна і її справжні союзники дали задню. Висловлюючись словами президента Франції Макрона - дали можливість «зберегти путіну обличчя». Так виглядає, що Ватикан, Франція, Німеччина, Італія та інші підспівувачі дудять в одну дуду. Їх мета - припинити війну за рахунок інтересів України. Вони усіляко дають зрозуміти, що Україна має припинити чинити опір і піти на болючі компроміси щодо «спірних територій» (цитата з «мирного плану» прем’єр-міністра Італії Драгі). Бо зберегти обличчя путіну можна лише в єдиний спосіб - дати можливість росії досягти своїх цілей у цій війні. Вочевидь, саме до цього і будуть схиляти керівництво України лідери Франції, Італії і Німеччини, які незабаром, можливо, відвідають Київ. Такі собі чемберлени сучасності, які хочуть «привезти мир». А Папа Римський створює для можливих «болючих компромісів», а, по суті, капітуляції України, відповідне інформаційне тло. Так би мовити, треба освятити цей процес.

Втім, якщо такі, як Макрон чи Драгі, готові приміряти на себе роль Чемберлена, то чому ж нинішньому Понтифіку не приміряти роль Папи Пія XII, який був вельми прихильним до Гітлера, навіть підписав угоду з гітлерівською владою. Як бачимо, історія, на жаль, має здатність повторюватися…

Схожі новини