Передплата 2024 «Добрий господар»

Ідеологічна маячня

Будь-яка розмова на тему великих/малих культур просто видає совєтське ідеологічне виховання, вірус, закладений у дурну голову ще в дитинстві

Сама розмова про "великі" й "малі" культури одразу видає совєтського чєловєка, вихованого за імперсько-расистськими лекалами.

Бо немає ніяких великих і малих культур, є просто культура народу - в кожного різна й неповторна.

Якщо словаків 5 мільйонів, словенців 2, а естонців усього мільйон, то це не означає, що їхня культура якась гірша, менш розвинена чи менша, ніж "вєлікая руская культура".

Ідеологічна маячня про великі й малі культури століттями використовується росіянами для русифікації й поневолення інших народів, в тому числі й українського. Мовляв, ви забавниє человєчкі, пєсні і пляскі у вас вєсьолиє, но вот большая культура только руская, большой язик - только рускій.

А якщо у вас нема культури - то й держави своєї вам не треба, та й про вашу окрему національність/народність то все вигадки... Ну це ж 2+2, як цього можна не усвідомлювати?

І не треба казати, що це, мовляв, обмовка, що малася на увазі думка Мілана Кундери про малі й великі європейські народи, про історичні й неісторичні нації. Ні, це не обмовка, а банальна глупота, бо Кундера мав на увазі якраз протилежне: говорив, що великі імперії не дають малочисельним народам Центральної Європи право на державне існування, що протягом століть місія нас, центральноєвропейців, полягає якраз у боротьбі з імперіалізмом усіх мастей (і російським, і німецьким, і - раніше - османським чи французьким). Це боротьба за право на існування.

Тому будь-яка розмова на тему великих/малих культур просто видає совєтське ідеологічне виховання, вірус, закладений у дурну голову ще в дитинстві. Культура корінних народів (племен) Америки, бурятів, уйгурів, курдів, єзидів, ромів чи будь-яких інших етноспільнот - не є гіршою чи кращою, меншою чи більшою, тьмянішою чи яскравішою. Вона є самобутньою, неповторною і важливою для всього світу!

Саме про це була наша Революція і саме за це ми зараз воюємо: за гідність! За право на свою культуру, тобто за право бути такими, як ми є! І при цьому не бути гіршими чи меншими - просто бути собою.

І нормальна людина це бажання бути собою завжди зрозуміє й підтримає, не ображатиме й не принижуватиме вас, а ненормальна - оголосить війну, захоче вас окупувати чи вбити, переконати у меншовартості чи взагалі в неіснуванні.

Що тут неясно?!

Джерело

Схожі новини