Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Німеччина поступово прокидається

Еліта Німеччини починає розуміти — сьогоднішні російські керівники мало чим відрізняються від нацистських часів Другої світової війни

Позиція Німеччини — не ключова для України

 Це ілюзія, від якої треба відмовлятися. Ключовими країнами є США, Великобританія. Німеччина, поки що, в цьому плані ключовою країною не є, на превеликий жаль. Чому так? Це довга історія, пов’язана з історичною відповідальністю Німеччини за злочини, вчинені під час Другої світової війни. Цю відповідальність Німеччина, на жаль, сфокусувала лише на рф і, хіба що, на Ізраїлю. Німеччина вважає, що інші не постраждали чи постраждали настільки незначно, що про це не треба говорити. Тому вона стоїть на колінах перед росією весь цей час після Другої світової війни.

Єдине, що нарешті, здається, відбувається в позиції еліти Німеччини — вона починає розуміти — сьогоднішні російські керівники мало чим відрізняються від нацистських часів Другої світової війни.

Те, що вони роблять в Україні, не відрізняється від того, що робили нацисти в Україні і в тому ж Маріуполі. Я недавно побачив цифру, що за ці два місяці в Маріуполі знищено більше цивільних, ніж там же за весь період Другої світової війни німцями. Про що ж ми тоді говоримо? Говоримо ми лише про те, що росія сьогодні — це копія нацистської Німеччина часів Другої світової війни.

У Німеччині, слава Богу, починають цю істину нарешті розуміти. Тому, хоч і дуже повільно, відбувається зміна позиції цієї країни і щодо росії, і щодо України.

Якщо порівняти те, що говорили нашому послу Андрію Мельнику на другий день після вторгнення — мовляв, Україна перестане існувати за кілька днів, тож не треба їй нічого давати і допомагати, — до того, що сьогодні ми чуємо від Олафа Шольца, попри свою дуже стриману позицію, що він дав добро на постачання вже важкої артилерії для потреб ЗСУ.

Хай це кілька одиниць військової техніки, але тут важливо принципове рішення — він на це нарешті погодився. Хай спершу гаубиці, а далі будуть БТРи й танки, — все, що потрібно, аби вигнати орду з території нашої країни.

Тому Німеччина теж поступово прокидається. Це, до речі, видно ще і на іншому напряму — економічні санкції. Спершу віцеканцлер Німеччини Роберт Габек казав, що це завдасть його країні шалені збитки, а потім Німеччина підтримала відмову від вугілля, а зараз заявили, що підтримають відмову від нафти. Це серйозні кроки. Єдине, що росія поки не дуже відчуває конкретні наслідки — хоч і зменшуються обсяги, але через зростання цін вона отримує зараз більше грошей за меншу кількість проданого газу й нафти. Тому цю роботу треба продовжувати й тиснути на Німеччину для того, щоб вона подавала приклад іншим країнам як треба справді боротися проти країни, яка не поважає права людини на життя, вчиняє злочини.

Еволюція Німеччини відбувається і триватиме й надалі

У кінцевому рахунку Німеччина не зацікавлена в тому, щоб росія змогла через кілька років відновитися. Тому я думаю, що буде йти серйозний економічний тиск, йтиме військова допомога Україні. І в цьому плані Німеччина не гратиме якоїсь особливої ролі з поміж інших країн, але це в сумі дасть можливість українській армії ліквідувати ці бандитські формування, які чомусь називаються російською армією. А це не армія — це серійні вбивці, ґвалтівники і мародери. Так ось цю воєнізовану банду за допомогою постачань зброї і економічних санкцій вдасться перемогти. І я думаю, що після того Німеччина візьме дуже активну участь в тому, щоб Україна була відбудована і прийнята повноправним членом Евросоюзу.

Джерело

Схожі новини