Передплата 2024 «Добрий господар»

Якою буде Україна після перемоги?

Вже зараз варто подумати про наше майбутнє

Якою має бути Україна після перемоги? Маємо думати про це вже зараз. Кілька думок на тему.

Україна — це Європа, звісно. Але дещо інша Європа, ніж ЄС. Євросоюз побудований на двох принципах:

  • а) імпорт безпеки (НАТО, передусім США),
  • б) держава добробуту, welfare state.

Тобто: мінімум держави у сфері безпеки (вона приходить ззовні), максимум держави в економіці (перерозподіл благ, максимум регулювання). Наша "європейськість" вже зараз інша. Безпеку "імпортувати" не вийде, навіть якщо будемо мати від когось гарантії і навіть якщо будемо в НАТО. На десятиліття вперед наша безпека залежить передусім від нас. А от в економіці та інших сферах має бути максимум свободи. Класичний український анархізм (у хорошому сенсі слова), класична українська множинність. Тобто наша формула "Європи" зворотня до формули ЄС: максимум держави у сфері безпеки, мінімум — у сфері економіки.

Максимум свободи має бути і в інших сферах також. Наприклад, в освіті. "Європеїзацію" освіти ми зрозуміли якось не так — як накладання нових "європейських" правил на старі радянські. Вийшов у багатьох випадках "європейський совок" або "совкова Європа". Замість свободи в квадраті ми отримали бюрократію в квадраті (чи в кубі). В освіті ж, особливо гуманітарній, мистецькій, суспільній, нам потрібен саме прорив свободи. З мінімумом правил. Можливо, достатньо доброчесності і гуманності. Решта — простір для експериментів.

Україна має стати одним із центрів мислення про Європу і світ. Це складно, бо конкуренція ідей шалена, але це треба робити. Світ майбутнього не може будуватися на "праві вето", тому Радбез ООН у нинішній своїй формі має піти в небутття. Світ майбутнього не може залежати тільки від політичних інтересів, тому наслідки за злочини ("санкції") мають запускатися автоматично, а не залежати від "політичних рішень" (думку позичаю у Сергія Корсунського). Тобто міжнародне право мусить здобувати певну систему імплементації. Нам треба шукати партнерів для таких ідей.

Україна вже зараз дає рішення щодо одного з найбільших конфліктів сучасного світу — конфлікту між модерністю і традицією. Байден/Трамп, Макрон/Ле Пен, Brexit/Remain — це модифікації цього конфлікту. Українська ж культура століттями поєднувала традицію та модерність. Наш модернізм надихається традицією та перетлумачує її, наш традиціоналізм дуже модерно-драйвовий. Патріоти та ліберали, віруючі та атеїсти у нас здебільшого можуть знайти спільну мову. Це величезна знахідка для світу.

Повернення до землі і природи. Це, безумовно, тренд ХХІ століття. ХІХ століття в Європі було сфокусоване на боротьбі з насильством над спільнотами; ХХ (друга половина) — на боротьбі з насильством над індивідами; ХХІ — на боротьбі з насильством над природою. Тут українці можуть віднайти себе та бути одним із символів нового світу. "Органіка" — це ж не тільки поняття "аграрного сектору", це може бути поняттям біофілософії та нового мистецтва.

Життя і смерть. Мабуть, ми найгостріше сьогодні відчуваємо, що це таке. To be or not to be — це для нас слова-рани. Я вірю, що з цього пекельного досвіду народиться щось потужне, нова етика, потужний український голос про добро і зло. Справді вірю в це.

Джерело

Схожі новини