Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ще крок, і Ватикан констатуватиме, що у війні винен не агресор, а жертва…

Ватикан повинен говорити правду про війну в Україні

Схоже на те, що папа Франциск і вся Апостольська Столиця стараються знищити авторитет, який серед українців завоювала Католицька Церква. Завдяки таким постатям, як митрополит Андрей Шептицький, патріарх Йосиф Сліпий, блаженніший Любомир Гузар і папа Іван Павло ІІ.

Не лише українські католики (греко- і римо-) довго не могли зрозуміти, чому папа Франциск не називає росію і путіна агресорами. Додам, що так само цього не можуть зрозуміти чисельні католицькі інтелектуали у світі. Та й звичайні католики також.

Здивування поглибилося словами Папи після розкриття звірств російської орди у Бучі та інших місцевостях на Київщині. Для Папи винними виявилися не путін і його військо, але «ми всі». А коли всі, тоді жертви також – як зауважило чимало коментаторів. У здорову голову така логіка ніяк не вкладається.

Державний секретар Ватикану кардинал Паролін позаздрив своєму шефу через медійну популярність й засудив західні уряди за постачання зброї Україні, бо це, мовляв, веде до «ескалації» війни. Ще крок, і Ватикан констатуватиме, що у війні винен не агресор, а жертва…

Черговий скандал виник через ідею «примирення» українців і росіян під час цьогорічної Хресної дороги в руїнах Колізею в Римі. Після численних протестів Апостольська Столиця відмовилася від слів про «братні народи» і примирення, але не відмовилася від самого задуму.

І як коментар до цього дійства прозвучали слова папи в інтерв’ю італійському громадському телебаченню RAI про те, що допомога понад чотирьом мільйонам українських біженців у Європі це прояв «расизму». Замість похвали великій допомозі й великому серцю європейців та європейських урядів - лише засудження.

Чому? – хочеться запитати. Тому що українці – лунає відповідь, бо іншого пояснення немає

Франциск визнав право країн захищатися, але і це «пом’якшив» словами про те, що «відмова від миру є великою проблемою». Згідно з такою логікою це саме Україна відмовляється від миру, Україна не хоче миру, бо захищається і тим самим псує плани «миролюбній» росії.

Папа задекларував готовність приїхати до Києва, що буквально ще до вчора було б дуже позитивним фактом для багатьох із нас. Сьогодні, на жаль, для такого візиту стає чимраз менше сприятливих обставин, як кажуть дипломати.

Єдина надія на те, що Папа Франциск і його співробітники прислухаються до голосу ієрархії Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицької Церкви в Україні, Православної Церкви України, інших церков та релігійних організацій, які знають, що таке правда про війну в Україні.

«Під час війни, – сказав Блаженніший Святослав Шевчук у своєму слові на 51-ий день війни, – першою жертвою завжди стає істина. Ми знаємо, що сам Христос сказав про себе: "Я є дорога, істина і життя". Тому християнин, який в умовах війни живе в правді і говорить правду про те, що він побачив і пережив, – таким чином шанує самого Господа і Спаса нашого Ісуса Христа».

Джерело

Схожі новини