Передплата 2024 «Добра кухня»

Олімпіада в Пекіні: надія хіба що на Абраменка?

У п'ятницю, 4 лютого, у китайському Пекіні відбудеться урочиста церемонія відкриття XXIV зимових Олімпійських ігор. Хоча за статусом це - одна з головних спортивних подій 2022 року, в Україні особливого ажіотажу довкола цієї Олімпіади немає.

Немає надій на медалі - немає інтересу?

Чому саме так? Хтось скаже: коли ковід щодня б'є рекорди заражень, а на наших кордонах повно російських військ, українцям явно не до спорту... Можливо, частка правди у цьому є. Але, як на мене, головна причина недостатньої уваги до Ігор у Пекіні все-таки інша: на цій зимовій Олімпіаді українські спортсмени практично не мають шансів на нагороди. А коли надій на успіх своїх атлетів немає, то будь-яка спортивна подія, навіть така грандіозна, як Олімпійські ігри, левову частку фанатського інтересу втрачає.

Для порівняння: дивіться, який ажіотаж зараз серед українських любителів спорту через півфінальний матч футзального Євро-2022 Україна - Росія! Зрозуміло, що футзал - це майже суперпопулярний у нас футбол, а не загадкові для українців скелетон чи шорт-трек. До того ж футзальний поєдинок в Амстердамі (4 лютого, 18.00) має не лише спортивну, а й політичну складову... Попри це, саме наявність у збірної України певних шансів на перемогу (хоча фаворитом буде все-таки суперник) робить п'ятничний півфінал таким цікавим для наших уболівальників.

А міністр спорту в нас оптиміст!

Як заявив міністр молоді й спорту Вадим Гутцайт, відсутність медалей на зимовій Олімпіаді-2022 буде для української збірної... “провалом”. Схоже, пан міністр щось знає... У яких же саме видах спорту, на думку Гутцайта, українці зможуть здобути в Пекіні нагороди? “У фристайлі є шанси, та й у біатлоні, як завжди. Є моменти, де можемо розраховувати на вдалий виступ, - вважає міністр спорту. - А може, десь ще якісь спортсмени прорвуться – наприклад, Гераскевич у скелетоні. Усе може бути”.

До Владислава Гераскевича ставлюся з величезною повагою. 23-річний український скелетоніст - справжній молодець. Киянин першим серед українців виступив у цьому виді на Олімпіаді, у південнокорейському Пхьончані був 12-м. Результат супер! А на чемпіонаті світу 2021 року в німецькому Альтенберзі Гераскевич зайняв 13-те місце. Враховуючи, наскільки технічно складним видом є скелетон, і яка шалена там конкуренція, це також досягнення. Без сумніву, Гераскевич прогресує, у нього все попереду. Але на Іграх у Пекіні медаль Владислава стала би справжнім дивом... Якщо чесно, фантастикою.

Чекаємо на черговий подвиг Абраменка...

У фристайлі, про який згадав Гутцайт, головною надією України є Олександр Абраменко. На зимових Іграх-2018 у Пхьончані представник миколаївської школи фристайлу завоював єдину для України медаль - “золото” у лижній повітряній акробатиці. Чи зможе Олександр якщо не повторити той свій успіх, то бодай зійти на п'єдестал?

У цьому непередбачуваному виді “усе може бути”, як каже пан Гутцайт. На жаль, експерти-прогнозисти Associated Press у трійці призерів Абраменка у Пекіні не бачать. “Золото” віддають Бурову зі збірної Російського олімпійського комітету (РОК), “срібло” - швейцарцеві Роту, “бронзу” - китайцю Цзінді. Але побажаймо Олександрові успіхів! У Пхьончані Абраменко теж не був головним претендентом на “золото”, а все-таки його здобув. Може, українцеві допоможе чемпіонський досвід?

“Позитивний ковід-тест Білосюк - катастрофа”

І нарешті біатлон, який багато років “вивозив” збірну України на зимових Олімпіадах. “Бронза” Валентини Цербе 1994-го, “срібло” Олени Петрової 1998-го, “бронза” Лілії Єфремової 2006-го й “золото” жіночої естафетної команди 2014 року. Солідний медальний доробок! Який на Олімпіаді у Пекіні, на жаль, має мізерні шанси на поповнення.

У біатлоні, звісно, завжди може статися щось непередбачуване. Власне, саме за це біатлон так люблять телеглядачі. Фаворит прогнозовано лідирує, а на останній стрільбі робить кілька промахів, - і першою фінішує “темна конячка”, на яку ніхто не “ставив”... Так справді буває. Але, гадаю, українські майстри біатлону такими “темними конячками” у Пекіні не стануть.

Ідеться насамперед про жіночу біатлонну збірну, на яку завжди покладалися головні надії. Часи, коли наші біатлоністки блискуче виступали на етапах Кубка світу, вже минули. Ставка на натуралізацію росіянок, не потрібних у збірній Росії, яку зробила Федерація біатлону України, абсолютно себе не виправдала! Об'єктивно, претендувати на медалі в індивідуальних гонках українські біатлоністки у Пекіні не можуть.

Слабенька надія була хіба що на жіночу естафету, але... Олімпійська чемпіонка Сочі-2014 Олена Білосюк (Підгрушна) одержала позитивний тест на коронавірус. Навіть якщо одужає, не факт, що зможе допомогти збірній в естафеті. “Олену Білосюк готували практично цілий рік, - розповів головний тренер жіночої біатлонної збірної України Урош Велепець. - Вона пожертвувала цілим сезоном, щоб готуватися до Олімпіади. Олена пропускала гонки. Хотіла їх бігти, але ми говорили, щоб готувалася до Олімпіади. Зробила кілька тренувань тут, із оптимізмом ішла, ну і от...Позитивний тест Олени - це катастрофа”. Яка перетворила мізерні шанси збірної України на медаль у естафеті на шанси примарні... А на п'єдестал у цій дисципліні, на думку експертів Associated Press, зійдуть біатлоністки з Франції, Швеції і Норвегії.

Чому б українцям не присоромити букмекерів?

За прогнозами Gracenote, до першої десятки медального заліку на зимовій Олімпіаді у Пекіні увійдуть Норвегія, Німеччина, РОК, США, Канада. Швейцарія, Нідерланди, Швеція, Франція і Японія. А відразу за топ-10 за кількістю нагород розташуються Австрія, Китай, Італія і Південна Корея. Україні ж букмекери жодної медалі не прогнозують... Чи означає це, що для українських уболівальників ця Олімпіада буде зовсім не цікавою? Аж ніяк!

Оберіть собі кілька видів, на свій смак, і вболівайте за спортсменів із дружніх Україні країн (наприклад, тих, що надали нам летальну зброю) - чим не варіант? Я, наприклад, триматиму кулаки за стрибунів із трампліна зі збірної Польщі. Хоча цей сезон у них наразі не з найкращих, сподіваюся, що Каміль Стох, Пьотр Жила і Давид Кубацький зможуть поборотися за медалі. Як, зрештою, і наші олімпійці - у “наших” видах... Чому б українцям не присоромити букмекерів?

Читайте також: А скільки медалей буде в нас у Пекіні?

Схожі новини