Передплата 2024 «Добра кухня»

Між Росією та Заходом. Для тих, хто не розуміє, яка мета США

Дивно, але багато хто вірить у те, що нинішня світова криза не що інше, як спроба Заходу змусити Україну виконати Мінські угоди у вигідній для Росії інтерпретації

І тому, мовляв, так багато публікацій у західній пресі щодо потенційної агресії Росії у той момент, коли Росія навіть не думає ні на кого нападати і навіть не думає ніколи лякати нападом.

Не дивно, що ці тези активно просуває російська пропаганда, дискредитуючи партнерські відносини України із Заходом.

Ні, не сперечаюся, приємно почуватися пупом Землі. Щоб усі важливі дядьки та тітки цілими днями літали світом, зустрічалися, вели переговори і лише з однієї причини — заради того, щоб змусити нас, коханих, випити на ніч молоко. Так працюють взагалі всі теорії змови. Людина егоцентрична. І тому охоче вірить, що Сорос і Гейтс таємно змовилися, залучили до своєї змови всі світові держави, вдарили по світовій економіці і заради того, щоб Васі зробити укол, і підкорили його волю.

Але у світі так не працює

І ця теорія розсипається, якщо почати її аналізувати, використовуючи критичне мислення та здоровий глузд.

По-перше, не існує фактів, що її підтверджують. Більше того, американці постійно наголошують на тому, що Україна виконує Мінські угоди, а Росія — ні. США підтримують саме наше трактування Мінських угод.

По-друге, важко пояснити, навіщо це американцям. Щоб що? Тут цікаво, що російська пропаганда одночасно просуває дві теорії: США хочуть змусити Україну прогнутися під Росію; США воюють із Росією, використовуючи Україну.

Дуже суперечливі твердження. Адже якщо Україну змусити виконати Мінські угоди в трактуванні росіян, то Україна стане слабшою і буде залежною від Росії. Навіщо це американцям? Але коли суперечливі тези заважали адептам теорій змови.

І американці, і британці активно підтримують Україну. Постачають зброю. Погрожують санкціями. Це так вони намагаються нас змусити? Цікава логіка.

По-третє, чи не багато зусиль? Невже весь світ на вухах заради того, щоб змусити Київ щось виконати? Конгрес працює невтомно, британські міністри будують прогнози, що робити, якщо перервуться поставки газу, і це вдарить по цінах. Усі працюють на 100%, і цей маховик запущено з метою примусити до чогось  Україну? Люди, які зазвичай вирішують світові проблеми, витрачають свій час на таку дрібницю? У це можна повірити, тільки якщо вважаєш, що Україна є центром всесвіту. Тобто цьому можна повірити лише в Україні. І саме тому нам це згодовує російська пропаганда.

Чи може Росія створювати напругу, зокрема, для того, щоб примусити Україну виконувати Мінські угоди у вигідному для Москви трактуванні? Безперечно. Адже їм потрібна вся Україна, а для цього потрібно, щоб Україна була слабкою та залежною від волі ставлеників Кремля.
Але це логічний план Росії.

Не західний. Та й то, як частина бажання. Тому що й росіяни не починали б всю цю тяганину тільки заради Мінських угод.

Чи правда, що Мінські угоди зайшли в глухий кут?

Так, правда. І це логічний глухий кут. Тому що Україна підписувала їх не для того, щоби виконувати. Давайте чесно скажемо це вголос, ми ж не політики та маємо на це право. Їх підписали, щоб зупинити ескалацію на Донеччині. Усе. І Україна здобула максимум.

Агресивну війну зупинено, йде окопне протистояння зі значно меншою кількістю жертв. Росія щільно прив'язана до подій на Донбасі та отримала санкції. Так, не смертельні, але шкідливі. Чи могла Україна у тій ситуації розраховувати на більше? Ні, звісно. Чи можемо ми зараз підписати з Росією щось краще? Ні, звісно. Чи змушуватиме Захід їх виконати? Ні, бо розуміють, що це неможливо. Український парламент ніколи таке не ратифікує. Чи хоче Захід дестабілізації в Україні, якщо змусити країну виконати ці угоди? Звичайно, ні. У цьому немає сенсу для Заходу. Тому останнім часом росіяни кричать на всіх учасників нормандського формату.

От і все. Тому абсолютно логічно для нас наполягати на своєму трактуванні Мінських угод. І переводити ситуацію в конфлікт, що згасає. Тому що у поточній ситуації ми ніяк не можемо покращити свої позиції. Послабити — можемо, а покращити ні. Тому логічно «сидіти на березі річки і чекати, поки Росія розвалиться». Просто тому, що кращого виходу у нас немає.

Чи розуміє це Росія? Звісно, розуміє. Тому і впадає в істерику періодично.

Чи може істерика Росії змусити Захід тиснути на Україну? У цьому немає логіки.

Навіщо США підігравати росіянам у їхньому прагненні знищити Україну? І Росія шантажує Захід не війною із Заходом, а війною із Україною. І в такій конфігурації Захід тисне не на Україну, тиснути на яку немає сенсу, а на Росію, погрожуючи перспективами нових болючих санкцій. Війна Росії проти України чи виконання Україною Мінських угод у трактуванні Росії — це довгостроково матиме однаковий ефект на Україну. Не можна шантажувати когось тим, що ви вдарите його в обличчя, якщо він відмовиться вдаритися головою об стіну. Це масло масляне.

Що допомагає Україні стримати тиск Росії?

Підтримка Заходу. І логічно, що відразу дії російських пропагандистів спрямовані на ослаблення підтримки. Ось і чуємо ми про те, що нас до чогось там схиляють. Все логічно. Класичне «на злодії і шапка горить». Єдиний, хто хоче нас до чогось схилити — Росія. Але це не новина.

США та Британія, наші інші західні союзники роблять публічними будь-які версії російського нападу, позбавляючи Росію можливості використовувати такі приводи для вторгнення. Якщо ви назвали російський сценарій, то реалізувати його вже у рази складніше. Ось росіяни й шаленіють. І запускають казки російської пропаганди про те, що США вигадали всю кризу, щоб змусити Україну виконати Мінські угоди у вигідному для Росії форматі. Напевно, забуваючи сказати про те, що навряд чи США вигадали 100 тисяч військ на кордоні, ультиматум Кремля. Як і навряд, чи США вигадали анексію Криму та окупацію Донбасу.

Джерело

Схожі новини