Передплата 2024 ВЗ

Що нам чекати: весну чи ядерну зиму?

Саме на берегах Дніпра вирішується доля світу, а не тільки України

Можна без перебільшення сказати, що за останні місяці Україна стала центром європейської і світової безпеки. Вже не тільки політологи чи аналітики, а й міжнародні політики та державні діячі найпершої величини заявляють про те, що широкомасштабне вторгнення Путіна в Україну може призвести до світової катастрофи. Хочемо ми того чи не хочемо, але зараз тут, в Україні, визначається майбутнє планети.

Агресія Путіна, його маніакальне бажання спалити людську цивілізацію у вогні ядерного апокаліпсису, все більше і більше натикається на непереборне бажання цивілізованих країн світу зупинити агресора і врятувати планету від неминучої загибелі.

Навіть один процент ядерного арсеналу, який є у розпорядженні ядерних країн, цілком достатній для загибелі людства. Зараз ядерні країни у своїх арсеналах нараховують близько 18-20 тисяч стратегічних ядерних боєприпасів великої руйнівної потужності. Тільки сумарна потужність цих ядерних сил, без урахування тактичної ядерної зброї, розміщеної на авіаційних засобах і підводних човнах - достатня, щоб десятки разів знищити усе живе на землі. Якщо здійснити гіпотетичні розрахунки, то площа поверхні планети Земля становить приблизно 510 млн кв. км, з яких трохи понад 10,5 млн кв. км - міська забудова - то достатньо 10-15% від сумарної потужності ядерних запасів, щоб життя на планеті було знищено. Лише 100 боєголовок стратегічних ядерних сил сумарно за своєю потужністю можна порівняти з 5000 Хіросім.

Вже давно прораховані різні варіанти наслідків ядерної катастрофи. Аналізувати ці наслідки немає сенсу - усі вони сходяться на тому, що все живе на планеті буде знищено в результаті безпосереднього застосування ядерних вибухів, їх кінетичної енергії, глобальних пожеж після цих вибухів, ядерного пилу і сажі, які товстим шаром закриють планету від сонячного проміння. Все це разом призведе до катастрофічних наслідків для атмосфери планети і кардинальної зміни клімату.

За різними оцінками, вже через короткий час після початку глобальної ядерної катастрофи через дуже істотні кліматичні зміни, температура на поверхні планети може опуститись до 30 градусів морозу - настане хядерна зима. Температура над поверхнею океанів деякий час буде залишатись на рівні 0 градусів, але такий різкий перепад температур викличе катастрофічні шторми і цунамі, які змиють величезні території на суші і перетворять їх на непридатні для життя будь-яких біологічних істот.

У перші години початку світової ядерної війни від безпосередніх ядерних вибухів загинуть сотні мільйонів людей. Після жертв першого удару почнуться потужні вибухи ядерних реакторів на атомних електростанціях. Арсенали сховищ ядерної зброї, вибухи тактичних ядерних припасів перетворить планету у суцільну пожежу, яку неможливо зупинити.
Багато хто з аналітиків вважає, що може статися ще більш жахливий результат цієї війни - планета від вибухів надзвичайної потужності може змінити свою орбіту, що унеможливить життя на землі будь-яких істот. Це узагальнюючі прогнози цієї ядерноі катастрофи. Її реальних наслідків не знає ніхто.

Але точно відомо, в якому б підземеллі чи бункері на стометрівій глибині не ховався Путін - це його не врятує. Можна продовжити своє життя на декілька днів, чи навіть тижнів, але фінал один - загибель!

Чи здатний світ утихомирити Путіна і його агресію?

Це питання досі залишається без відповіді. Фактично Путін перейшов до ядерного шантажу світу. Але чому світ має загинути разом з Путіним? Невже російське населення не уявляє, яке майбутнє для них і їх дітей готує Путін?

Якщо слухати кремлівських пропагандистів, то можна зрозуміти їх риторику так, що війна неминуча, і вони усі готові разом з Путіним відправитись в рай. Російські центральні телеканали хизуються новітньою ядерною зброєю, якою колосальною руйнівною силою вона наділена. Політичні і військові експерти говорять про ядерну війну як доконаний факт. При цьому вони відверто заявляють, що у разі початку ядерної війни, у ній не буде переможців - загинуть усі. Та водночас закликають Путіна першими завдати ядерний удар по своїх ворогах. Замість дипломатів повинні своє слово сказати військові. Путін хоче управляти світом, зробити планету заручником своїх маніакальних ідей з відновлення російської імперії в кордонах СРСР.

Але чому світ повинен залежати від хворобливої манії Путіна?

Було очевидним, що США і західні партнери ніколи не погодяться на ультиматум Путіна. Так і сталося.

Але при усій своїй агресивності переговори між США і Путіним тривають, і головною темою цих переговорів залишається Україна та міжнародна безпека. Та стає усе більш очевидним, що ніякі переговори між делегаціями США і Путіна не дадуть позитивних результатів. Тут дуже важливо розуміти те, що президент США Джо Байден для прийняття важливих рішень залучає фахівців, урядові структури. Тобто у цьому процесі бере участь уся його команда. Натомість з російської сторони усі рішення приймає Путін особисто.

Тобто - це імітація переговорного процесу, хоча ми добре усвідомлюємо, що представники Путіна виконують суто церемоніальні функції. Навіть міністр закордонних справ Лавров діє винятково у тих межах, які визначив для нього Путін. При цьому треба пам'ятати, що дочка Лаврова вже багато років разом зі своєю родиною проживає у США і має мережу супермаркетів.

Що далі?

Мабуть, Путін на державному рівні може визнати незалежність фейкових «ДНР» і «ЛНР»… Можливо, він оголосить про розміщення ядерних сил в одній із країн Латинської Америки.
Після чого не можна виключати, що і в країнах Балтії з’являться американські ракети, підльотний час до Москви з території країн Балтії зменшиться до двох-трьох хвилин. У разі запуску такої ракети ніякі переговори чи консультації стануть неможливими. Ба більше! Будь-які протиракетні засоби не будуть мати жодного сенсу.

У такій ситуації, очевидно, Україна може отримати найновіші види озброєнь для стримування агресії Путіна. Після цього США й інші цивілізовані країни застосують проти Путіна санкції за підтримку терористів. Можливо, світ навіть визнає Росію країною, яка підтримує терористів. Настане повна міжнародна ізоляція Путіна. Саме на берегах Дніпра вирішується доля світу, а не тільки України. Україна в центрі міжнародної уваги. Майже усі цивілізовані країни солідаризувались з нашою країною у боротьбі з агресією Путіна. Світ усвідомлює, що мюнхенська змова, яка відбулася в 1938 році, фактично надихнула Гітлера на розв’язання другої світової війни. А тому, захищаючи Україну від путінської агресії, захищають мир і спокій своїх країн та усього світу.

Але, попри неймовірні зусилля міжнародної спільноти, поки що не вдається зупинити агресивні наміри Путіна. Загроза миру щоденна і реальна.

Вже багато разів висловлював своє припущення, що кожний прожитий день наближає нас до війни. Це моє припущення тільки підсилюється. Але ця війна не буде такою, яку ми бачили в кінофільмах, і її початок може бути одночасно і початком кінця життя на планеті. А тому питання, чи може замість весни настати ядерна зима, стає все більш актуальним.

Читайте також: Відбити у Путіна апетит до війни

Схожі новини