Передплата 2024 ВЗ

Британія "вбила двох зайців"

Перший — показали Данії і Польщі, як вони їх шанують і підтримують союзників. Друге — показали Німеччині, що в принципі, у її послугах вони не зацікавлені

Хотілось би висловити думку, чому британці привезли важливе озброєння для України в обхід Німеччини?

І повірте, питання тут не в небі. У Bild — головному виданні німців, яке чатує на них скрізь як жаба — німці виправдовуються, що нічого такого і не думали про закриття неба. А британське Міноборони каже, що їм в принципі німецьке небо і не треба було. Хоча такий маршрут був би коротшим до України.

Читайте також: Британські літаки перевозять легке протитанкове озброєння Україні

На картах чітко видно, як вантаж з протитанковим озброєнням летить над Данією, завертає на Польщу і прямує до Києва.

Англійське ЧСВ в унісон смачно полірнули у виданні The Guardian — типу ось як круто ми протидіємо російській агресії і яке у нас круте і послідовне Міноборони.

А тепер чисто факти, чому маршрут був обраний через Данію, Польщу і Україну. Факти і тільки факти.

Читаємо новину від 9.12.2021. 

«Сполучене Королівство і Данія домовилися про зміцнення співпраці у разі необхідності стримування Росії». 

Спільна заява двох міністрів оборони Бена Уоллеса і Тріне Брамсен: «Щоб утримати Росію від агресивної поведінки та інших загроз, НАТО повинно мати можливість розгортати сили у всіх своїх регіонах зі швидкістю, необхідною для забезпечення своєчасного посилення союзників у разі кризи або воєнного конфлікту. Ми зміцнюватимемо співпрацю у галузі військової мобільності через НАТО, Північну групу і на двосторонній основі».

Далі — «Велика Британія і Данія продовжать співпрацю у Балтійському регіоні, зокрема, в рамках розширеної передової присутності НАТО в Естонії та Багатонаціональній дивізії (Північ) у Латвії і Данії».

Поки Німеччина висловлювала глибоку стурбованість з приводу «мігрантів Луки» на кордоні з Польщею — саме Британія 12 листопада скерувала невелику групу своїх інженерних військ до Польщі, а потім пообіцяла ще більше сотні навчених військових.

На хвилі цих домовленостей із союзниками прем’єр Польщі Моравецький дав розгромне інтерв’ю німецькому Bild із заголовком: «50 мільйонів біженців скоро житимуть в Німеччині».

Щодо України

Останній рік Британія серйозно взялась за Україну, бо після Brexit їм потрібні нові звитяги, перемоги і ринки збуту та нові ринки для постачання замовлень — щоби люди з Ліверпульщини і Манчестерщини мали заробіток і не займались дурнею. І Україна, яка зручно лежить прямо біля кордонів ЄС — це прямо те, що треба.

З приводу своїх планів щодо України у листопаді 2021 року на прийомі у лорда-мера Лондона чудово висловився Борис Джонсон. Європа має нарешті обрати, що їй треба більше — закачати у свої нові гігантські трубопроводи російський газ чи захистити Україну і займатись миром та стабільністю. Це був непрямий укол саме в ребро Німеччині у розпал мігрантської кризи, коли Литва та Польща лаяли Берлін. А русосхиблений депутат від соціал-демократів запропонував відправити групу «біженців» із Іраку та Африки до нас в Україну.

І тут нагадаю ще одну цікаву історію

Пам’ятаєте, як минулої весни есмінець HMS Defender красиво пройшов повз береги окупованого Криму. І який сказ це викликало у росіян. У серпні чемні британські громадяни знайшли (типу знайшли) цікаву флешку на автобусній записці у графстві Кент. А потім The Guardian в деталях розповіла, що це була така спецоперація, і росіян вивели на воду, як с*чок.

Я це до чого?

Я вивчаю не лише суть британських рішень, а й форму комунікації урядових рішень. Британія — мати політичного піару. І якщо ця держава уміло породила і юзала театр заради політичної освіти і політичних технологій — то цікаво, як воно змінилось зараз від часів Єлизавети І, коли шекспірівський театр став зброєю національної пропаганди проти іспанців.

Тому, підсумовуючи маршрут польоту з протитанковим озброєнням для України,  — можу сказати, що тут Бен Уоллес і Ко не просто підтримали Україну. А ще й вбили двох зайців. Перший — показали Данії і Польщі, як вони їх шанують і підтримують союзників.

Друге — показали Німеччині, що в принципі, у її послугах вони не зацікавлені. Про останнє розказав Bild, а це явно з часом змусить німців задуматись, що кудись їх Heimat іде не туди.

Джерело

Схожі новини