Передплата 2024 ВЗ

Експортуємо в ЄС дедалі більше. Але нашим аграріям є куди рости...

Якщо увесь український експорт у Євросоюз зріс минулого року на 30 %, то експорт наших аграрних і харчових підприємств - аж на 37,1 %.

Порівняно з тим, що ми бачили на валютному ринку ще кілька тижнів тому, нинішній курс гривні радує, як рання весна. Долар, за який на міжбанку давали майже 29 гривень, опустився там нижче позначки 27. Серед причин зміцнення української гривні заступник голови Нацбанку Олег Чурій вказав і відновлення на міжбанку пропозиції іноземної валюти з боку аграрних підприємств. Очевидно, мали рацію ті експерти, які прогнозували: перед початком посівної кампанії українські аграрії “скидатимуть” на міжбанку частину своєї експортної валютної виручки - аби одержати кошти в гривні, необхідні для закупівлі пального. 

Роль українських аграріїв у підтриманні курсу національної валюти стає дедалі вагомішою, адже  експортують вони за кордон, зокрема, в ЄС, усе більше (а значить, більше валюти “заводять” на міжбанк). Якщо увесь український експорт у Євросоюз, за словами  представника України в ЄС Миколи Точицького, зріс минулого року на 30 %, то експорт наших аграрних і харчових підприємств - аж на 37,1 % (тобто на 1,6 мільярда доларів - до 5,8 мільярда). “Ці показники означають, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС ефективно працює і дає свої результати для нашого аграрного сектора, - констатувала заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева (Угода про зону вільної торгівлі є складовою Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. - А. Є.). - Зростання обсягів експорту до країн ЄС є ознакою успішної переорієнтації більшості наших аграрних експортерів на нові ринки, після втрати ринку РФ".  

Що саме експортують у ЄС українські аграрії? Левову частку становить зерно (1,7 мільярда доларів) і олія (1,4 мільярда).  "Але 2017 року зростання нашого експорту до країн ЄС також відбулося за рахунок збільшення постачання перероблених і готових харчових продуктів, - відзначила Трофімцева. -  Експорт м’яса птиці збільшився порівняно з 2016-м на 64,9 мільйона доларів, продуктів із борошна й крупи – на 32,4 мільйона, меду - на 25,5 мільйона,  кондитерських виробів - на 15,4 мільйона, вершкового масла - на 11,7 мільйона доларів”. 

Деякі українські продукти, наприклад, мед,  у ЄС дуже популярні. Завдяки цьому річну безмитну квоту на поставку меду до Євросоюзу Україна виконала торік вже... 11 січня 2017 року. Утім, поки наші виробники меду напружено конкурують за місце на європейському ринку, є й такі безмитні квоти, які Україна повністю не вибирає. Зокрема, наприкінці минулого року залишилися невибраними квоти на безмитну поставку до ЄС грибів, часнику, яловичини, баранини... До того ж, квоти для України включають сировинну продукцію -  мед, зерно, борошно, крупи тощо. Натомість немає квот на українську оброблену продукцію, постачати яку набагато вигідніше, ніж сировину. (Наприклад, Україна має квоти на поставку в ЄС помідорів, 10 тисяч тонн на рік, але квоти на поставку кетчупу не передбачені. Тобто увесь кетчуп, який продаємо в ЄС, іде туди без жодного мита). 

За оцінками експертів, прекрасні перспективи на ринку ЄС мають українські виробники виноградного і яблучного соків (торік їх експорт до Євросоюзу збільшився, порівняно з 2016-м, на 28,3 мільйона доларів). Перспективним напрямком у ЄС також вважають виробництво в Україні так званої органічної продукції, на яку в Європі величезний попит. Загалом, завдяки Угоді про асоціацію нашим аграріям є куди рости... 

Схожі новини