Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європа попереджає горе-чиновників про можливе скасування безвізу

До такого радикального кроку ЄС вдасться, якщо в Україні згорнуть боротьбу з корупцією.

Сотні тисяч українців користуються перевагами безвізового режиму з Євросоюзом, не підозрюючи, що будь-якої миті цього блага можуть позбутися. А все — через недолугість окремих “державних мужів”, які гальмують обіцяні реформи, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Європейська комісія миритися з цим не збирається, тож “прив’язала” подальшу нашу можливість вільно подорожувати континентом до того, наскільки ретельно українська влада дотримуватиметься свого слова.

Своєрідним батогом, який підганятиме наших політиків і чиновників до послідовних кроків уперед, стала низка оголошених Брюсселем обов’язкових “безвізових” вимог. Значна частина їх стосується міграційної політики, але ключовими є “вузлики на пам’ять” у сфері протидії злочинності. Єврокомісія дала чітко зрозуміти, що чекає від Києва “забезпечення незалежності, ефективності та стійкості антикорупційних реформ, зокрема шляхом створення незалежного та спеціалізованого вищого антикорупційного суду”. Єврочиновники вимагають “негайно відновити авторитет НАЗК і створити ефективну систему верифікації (перевірки) електронних декларацій”. А ще — скасувати (як раніше й обіцяли на Банковій) подачу е-декларацій з боку активістів антикорупційних громадських організацій. Ще одна вимога — “посилити зусилля з боротьби з організованою злочинністю, в тому числі — шляхом виділення достатніх ресурсів на Національну поліцію”.

Якщо на Банковій-Грушевського, в інших державних інституціях цей, по суті, ультиматум, пропустять мимо вух, жорстка реакція Європи не забариться. Біометричні паспорти не допоможуть українцям вільно (і безплатно) перетинати кордони ЄС. Можна лишень уявити, як зреагували б на призупинення безвізу наші співвітчизники...

На початку грудня ми були близькими до скасування безвізу. Європа готувалася до такого кроку у відповідь на те, що владний політикум у союзі з генпрокурором Юрієм Луценком влаштували безпрецедентно масований пресинг Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Зокрема, за те, що детективи ловили корупціонерів у Державній міграційній службі, керівництво якої готове було видавати фальшиві закордонні паспорти... Дійшло до того, що у Верховній Раді збиралися “підправити” законодавство, яке дозволяло б народним депутатам “однією лівою”, без аудиту, звільняти керівників антикорупційних органів простим голосуванням. Відповідний законопроект внесли оперативно, напівтаємно, коаліція (за відмашкою “водіїв”) готова була підтримати його. В Євросоюзі були приголомшені цією очевидною спробою взяти антикорупційні органи під ніготь. Тому серед ночі 7 грудня аж до ранку в одному з дипломатичних відомств у Києві відбулася жорстка розмова з представниками влади. Їм дали ясно зрозуміти: як тільки ви своїм законом позбавите НАБУ, САП свободи дій, встановите контроль над ними, ЄС негайно зупинить безвіз. Зрозумівши, що граються з вогнем, ініціатори скандального законопроекту відкликали його.

- Люди, які стояли біля витоків атак на антикорупційні органи, не відповідають тим амбіціям, які ми бачили в період Майдану, — коментувала згодом непрості нічні дебати з українською владою посол Франції Ізабель Дюмон. — Ці представники влади не гідні тих українців, які віддали своє життя за майбутнє України.

Щоб не було спокуси знову вдатися до розправи над антикорупційними інституціями, в ЄС і прописали механізм відміни безвізу. У владних кабінетах повинні вивчити його “назубок”. І пам’ятати, що у разі порушення цих правил у своїх офісах не втримаються. Звідти їх виженуть виборці — якщо на кордоні побачать опущений шлагбаум...

Схожі новини