Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

США показують, хто у світі господар

Останнім часом США зробили низку дій, які за нормальних обставин викликали б щонайменше подив. Це і нові жорсткі санкції проти Росії, і недавній відгук президента Дональда Трампа на адресу Китаю, І ризикований авіаобліт території КНДР через черговий запуск ракети...  Кожний із згаданих випадків був детально проаналізований у ЗМІ. Однак одна подія пройшла повз пильну увагу. Хоча в комплексі з іншими саме вона дає можливість пояснити теперішню "сміливість" США.

Ідеться про успішні випробування принципово нової лазерної зброї. Чи не вперше про успіхи першого етапу випробувань нової зброї країна оголосила ще до закінчення всіх випробувань. Це при тому, що США ніяк не можна запідозрити у «хвалькуватості» у військовій сфері. З одного боку, це свідчить про їх впевненість — не виключено, що вже є успішні результати наступних етапів випробувань, але їх наразі не оприлюднюють, з тактичної точки зору. А можливо, це  своєрідне попередження для декого?

Донедавна найбільш грізною у світі була ядерна зброя. Власне, шантажуючи світ ядерною зброєю, Росія так легко й невимушено анексувала український Крим і здійснила агресію на Донбасі. Саме оцею ядерною валізкою, яку тримає в руках Путін, можна пояснити безхребетну позицію світу щодо російсько-української війни. Світ просто боїться "мавпи з гранатою".

Деякі політики й політичні сили України ратують зараз за набуття Україною ядерного статусу і, відповідно, відновлення ядерного потенціалу. При цьому  уникають дискусії про наслідки такого гіпотетичного кроку. Адже відновлення ядерного потенціалу — це, по суті, повернення до технологій 40 — 50-х років минулого століття; потреба в 5 — 10 млрд. гривень (за цінами 50-х років), яких не було, нема і не видно в Україні; міжнародна ізоляція нашої держави. Крім цього, нема ніякої гарантії в тому, що ядерна Росія не напала б на ядерну Україну...

Науковці та інженери у 70 — 80-х минулого століття вважали, що найбільш реалістичними є два шляхи нейтралізації ядерної зброї: або «приглушення» ядерної реакції у боєголовках», або пошкодження (виведення з ладу) засобів доставки ядерних боєголовок — тобто літаків чи ракет. Сполучені Штати обрали другий варіант  — виведення з ладу носіїв ЯЗ (напевно, цей варіант виявився дешевшим і більш передбачуваним). Як наслідорк, США розробили, освоїли виробництво і поставили на озброєння систему протиракетної оборони (ПРО). Періодично її вдосконалювали. Зокрема, недавно успішно випробували на Алясці систему THAAD, що фактично є вдосконаленням ПРО. Завдяки осучасненню ПРО територія США є захищеною від ядерно-ракетних ударів. Зокрема з інших континентів. А розмови про те, що США готові розвернути чи вже розгортають засоби осучасненої системи ПРО у Південній Кореї та Японії (через черговий запуск ракети в КНДР), свідчать про готовність і спроможність США захищати дружні їм країни. Тобто — про відповідну кількість американських засобів нейтралізації носіїв ядерної зброї.

Можна передбачити, що у перспективі нові технології лазерної зброї будуть розвинуті на базі технологій ПРО чи космічних технологій, з метою створення системи нейтралізації ядерної зброї. Виходячи з того, що американські  ПРО та космічні технології виглядають найкраще розвинутими у світі, а американська армія найсильніша, не важко спрогнозувати, що таким чином США, як ініціатор і основний виробник засобів із нейтралізації ядерної зброї, мають всі підстави для одноосібної гегемонії у світі (принаймні до створення відповідної альтернативи).

Враховуючи українські досягнення у галузях розробки, створення і виробництва лазерної і космічної техніки, найкращим для нас міг би бути сценарій, за яким долучаємося до проекту з нейтралізації ядерної зброї - за умови, що сторона—ініціатор такого проекту реально гарантує захищеність України від ядерних загроз. При цьому треба виходити з того, що ми самі маємо активно просувати наші науку, винаходи, технології тощо.

Україна тепер має вибрати один варіант принаймні з чотирьох:

- не розвивати своїх науки, технологій, сучасних виробництв тощо - і далі боятися ядерного агресора;

- відновити український ядерний потенціал, освоївши старі технології за величезні гроші, будучи в міжнародній ізоляції, не маючи ніяких гарантій захисту від ядерної загрози;

- бути співучасником міжнародного проекту з нейтралізації  ядерної зброї з ініціативи США,- після того, як їх буде зацікавлено, і вони забезпечать нам захист від ядерної загрози (наприклад, США розміщають на нашій території засоби ПРО);

- бути співучасником міжнародного проекту з нейтралізації  ядерної зброї без США (можливо, за участю наших європейських партнерів, але без  реальних гарантій).

Схожі новини