Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому всі громадяни, а не лише депутати, мають знати українську мову, історію та Конституцію

Пострадянські держави, дбаючи про відновлення своєї державності у новітній період історії, ввели за обов’язок задля отримання громадянства складати іспити зі знання мови, історії та Конституції.

У нас же міністри і депутати не лише НЕ ЗНАЮТЬ, а і НЕ ХОЧУТЬ ЗНАТИ українську мову, історію та Конституцію!!!

Для прикладу, наведу «аргументи» колишніх речників Януковича, які нині взялися захищати права «русскоязычных граждан» у Верховній Раді:

- " 10 стаття Конституції гарантує право використання російської мови у всіх сферах життєдіяльності".

Це не відповідає дійсності. Стаття 10 говорить про те, що саме українській мові як державній забезпечується «функціонування… у ВСІХ СФЕРАХ суспільного життя на всій території України». А російській та іншим мовам національних меншин — «вільний розвиток, використання і захист». Відчуваєте різницю?!

- "коли не подобається, що окремі люди мають інше громадянство - міняйте 25 статтю Конституції".

Це не відповідає дійсності. Є базова стаття Конституції щодо громадянства (ст. 4). Нагадаю її зміст: «В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом».

Отож, подвійне чи потрійне громадянство не передбачено в Конституції і теоретично може бути врегульовано на підставі ухвалення міждержавних договорів, які ратифікує Верховна Рада.

Схожі новини