Передплата 2024 ВЗ

Тактика випаленої землі

А минулої суботи від побаченого аж горло стиснуло: “наше” місце вигоріло вщент. Тут палили сухостій — і понищили кущі з деревами, уся місцина тепер обвуглена, чорна, немов пережила бомбардування…

Тактика випаленої землі
Тактика випаленої землі

У суботу ввечері повертаємось до Львова. За Самбором - заграва на все небо. Що там сталося попереду? А там вогонь розгортається фронтом, широкі смуги полум’я палахкотять за кілька метрів від дороги, кінця-краю тим смертельно небезпечним язикам не видно. Доводилось бачити ті придорожні пожежі не раз, але таку потужну — вперше (на фото). Жодне фото не передасть того масштабу, того жару і звуків.

Щодня стрічки новин повняться повідомленнями про те, як ми воюємо з рідною природою, як нищимо її за допомогою тактики випаленої землі. Масове явище! Хтось же з нас запалює сухе бадилля, знаючи, що пожежа не обминатиме ніщо живе на своєму шляху, — жодної рослини, жодної пташиної та звіриної домівки. Були вже випадки, коли згоряло й людське житло, й люди гинули у тому вогні, а трави й далі підпалюють.

Так “поприбирати” швидше... У неділю біля Сколього через трав’яні пожежі зупинився рух на залізничній колії: високої температури не витримала електроопора... Біля аеропорту у Львові гасили масштабну пожежу, що сталася неподалік злітної смуги, вогонь було видно здалеку.

В соцмережах — фото звідусіль, на них — мертві  тваринки, що не знайшли виходу з палаючого коридору... Моя колега у вихідні гуляла зі сином у львівському парку “Горіховий гай” і змушена була викликати пожежних, бо вогонь поблизу приватних будинків розростався просто на очах...   Наводимо лад до свят?..

Схожі новини