Передплата 2024 ВЗ

«То хто там наступний на вихід із ЄС?»

На Х Форумі “Європа – Україна”, який щойно відбувся у польському Ряшеві (Жешуві), прізвище Трамп звучало дуже часто. Така собі головна страшилка нашого часу. Загадкова, небезпечна і абсолютно непередбачувана...

Дональд Трамп постійно заявляє про своє бажання налагодити відносини з путінською Росією. У Києві підозрюють, що це “пакращення” може відбутися за рахунок українських інтересів. Ці підозри обґрунтовані. Трамп заявив про свою готовність торгуватися з Москвою — в обмін на згоду Кремля скоротити ядерні арсенали. “Товаром”, який запропонує Путіну Трамп, може стати і зняття з Р осії американських санкцій, і навіть фактичне визнання Білим домом російського панування над Кримом... Тож страхи Києва, пов’язані з Трампом, цілком зрозумілі. Але, схоже, у Європейському Союзі нового президента США побоюються не менше, ніж на берегах Дніпра.

Як відзначив на Форумі директор Центру європейських студій у Брюсселі Роланд Фройденштайн (під час дискусії “Президентські вибори у США: яким буде їх вплив на трансатлантичну спільноту?”), головна небезпека Трампа для країн Європи полягає у його прагненні до ізоляціонізму. Трамп називав НАТО “застарілою” організацією, і казав, що Америка більше не буде забезпечувати безпеку інших країн за рахунок своєї власної безпеки. Якби Трамп реалізував свої погрози, і США справді кинули б своїх європейських союзників по НАТО напризволяще, це поставило би під загрозу усю систему західної колективної безпеки. Адже, нагадав експерт, тільки чотири європейські країни-члени Альянсу виконують натовську вимогу про витрати на оборону в розмірі не менше двох відсотків ВВП. Усі решта на оборонних витратах економлять, покладаючись виключно на американську військову потугу... Можливо, сподівається Фройденштайн, Америка Трампа “струсоне” своїх європейських союзників, і вони нарешті зрозуміють, що на оборону треба витрачати більше? У будь-якому разі, каже експерт, Європа повинна переконати Трампа в тому, що Америці потрібні друзі. Що країни ЄС і НАТО, хоч ці організації і потребують реформ, мають залишатися голов­ними американськими союзниками. Але чи Трамп до цього дослухається?

Подейкують, під час своєї першої телефонної розмови з президентом Європейської Ради Дональдом Туском його американський тезко запитав: “Ну то яка там країна наступна на вихід із ЄС?”. Навіть якщо це тільки анекдот, ставлення Трампа до Євросоюзу він відображає точно. Мільярдер Трамп, побоюються у Європі, підходитиме до вирішення політичних питань виключно як бізнесмен. Тож розглядатиме ЄС насамперед як головного, поряд із Китаєм, конкурента США. Не дивно, що Трамп не лише відкрито підтримав “Брексіт”, а й  фактично закликав інші країни ЄС наслідувати британський приклад. Євросоюз, заявив Трамп, є “інструментом німецького домінування”, яким Берлін хоче перемогти у торговельній війні зі США... Якщо ЄС конкурент, то його треба послаблювати. За логікою Дональда Трампа, чим більше країн вийдуть з Євросоюзу, тим слабшим він буде. І тим складніше буде німецькому канцлеру Анґелі Меркель “домінувати” над рештою Європи.

“На старті Анґела Меркель має у мене такий самий кредит довіри, як і Володимир Путін”, — заявив днями Трамп. Бажання послабити, розділити Європейський Союз присутнє також у президента Росії. І це ще один “майданчик”, де Трамп і Путін можуть порозумітися...

Схожі новини