Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи буде в нас транзитний газ?

Головні загрози нашому транзиту - газопроводи в обхід України, “Північний потік 2” і “Турецький потік”. Донедавна обидва ці проекти існували головно на папері... І раптом стали реальним майбутнім.

Скільки коштує українська газотранспортна система? “Від мільярдів до десятків мільярдів”, - “прикинув” голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв (очевидно, мав на увазі не гривні). Звідки така величезна розбіжність в оцінці? Усе залежатиме від того, каже Коболєв, чи після 2019 року (коли завершиться термін чинного контракту між “Газпромом” і “Нафтогазом”) наша ГТС транспортуватиме до Європи російський газ. Якщо транзиту не буде, наголосив Коболєв, вартість української ГТС знизиться “приблизно разів у п'ять”.

Головні загрози нашому транзиту - газопроводи в обхід України, “Північний потік 2” і “Турецький потік”. Донедавна обидва ці проекти існували головно на папері... І раптом стали реальним майбутнім. Спочатку Україні “підклала свиню” Європейська комісія, яка суттєво збільшила допуск “Газпрому” до газопроводу OPAL. Ця труба є фактично продовженням прокладеного по дну Балтійського моря “Північного потоку”, але на суші. Відтак, одержавши від Єврокомісії дозвіл транспортувати більше газу трубою OPAL, “Газпром” зможе частину газу, який раніше транспортував українською ГТС, перекинути на “Північний потік”, а потім і на “Північний потік 2” (німці ще начебто не дали остаточної згоди на побудову нового газопроводу, але труби на острів Рюген росіяни вже завозять). Лише “Північний потік” зможе відібрати в нашої ГТС ще 9 мільярдів кубометрів газу, тож Україна щороку втрачатиме понад 400 мільйонів “транзитних” доларів. А коли буде збудовано “Північний потік 2”, ця сума буде у кілька разів більшою.

Другого удару по перспективах української ГТС завдали з південного “фронту”. Турецький лідер Ердоган пересварився з Європою і вирішив помиритися з Путіним. Тож “мертвий” проект побудови “Турецького потоку” оживили, і вже до кінця 2019 року газопровід обіцяють збудувати. Перша його гілка постачатиме російський газ на турецький ринок, а другу буде призначено для транзиту до Європейського Союзу... ..

Про скандальне рішення Єврокомісії щодо OPAL йшлося під час недавнього візиту президента України до Польщі. "Україна та Польща були шоковані рішенням Єврокомісії... яке відкриває можливості для "Газпрому" збільшити обсяги постачання газу до Європи в обхід України, - сказано, зокрема, у заяві Петра Порошенка та його польського колеги Анджея Дуди. - Це рішення ЄК... підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи... і закладає основи для будівництва газопроводу "Північний потік-2", результатом чого може стати руйнування ГТС України”.

Польська енергетична компанія PGNiG вже оскаржила антиукраїнське по суті рішення Єврокомісії у суді. У компанії вважають, зокрема, що це рішення порушує “положення Угоди про асоціацію ЄС з Україною". “Нафтогаз”, за словами пана Коболєва, також розглядає можливість судового оскарження рішення Єврокомісії... Добре, що така можливість є (хоч не факт, що цей суд PGNiG і “Нафтогаз” виграють). Але дуже зле, що в Єврокомісії “в упор не бачать” поганих наслідків, до яких може призвести поблажливість виконавчого органу ЄС щодо “Газпрому”. Справа не тільки в грошах - втрату кількох мільярдів “транзитних” доларів Україна якось переживе (хоча вони для нас не зайві). Не виключено, вважають деякі експерти, що саме українська ГТС стримала свого часу Путіна від масштабного воєнного вторгнення в Україну. (А раптом би труба вибухнула? “Газпрому не хотілося втратити кількадесят мільярдів доларів, які Кремль щороку одержує від Європи за газ, поставлений нашою ГТС). Але у Єврокомісії, схоже, не розуміють, наскільки це небезпечно - залишити Україну без газового транзиту.

 

 

Схожі новини