Передплата 2024 ВЗ

Не такий страшний Трамп, як друг Путіна в Парижі

Після обрання у Франції відверто проросійського президента Україна опиниться в іншій, вкрай не сприятливій геополітичній ситуації.

За даними опитування російського “Левада-центру”, 71 % жителів РФ прагнуть "подальшого розширення економічних, політичних, культурних зв'язків”, а також “зближення” із Заходом. Попри надії Кремля, обраний президент США обирає кандидатів на посаду держсекретаря серед “яструбів”. Тому зовнішня політика Дональда Трампа навряд чи буде проросійською... Однак шанс на “зближення” із Заходом росіяни мають. Навесні президентом однієї з ключових країн ЄС, Франції, може стати екс-прем'єр Франсуа Фійон, якого називають другом Путіна.

Фійон став кандидатом у президенти після другого туру “пристрілочних” виборів у правоцентристській партії “Республіканці”. Обіцяє французам сміливі економічні реформи, зокрема, збільшення тривалості робочого тижня й підвищення пенсійного віку. А ще Фійона можна назвати відверто проросійським політиком. Виступає за зняття з РФ санкцій ЄС. Кілька разів зустрічався з Путіним, брав участь у засіданнях так званого Валдайського клубу. На тих посиденьках, імовірно, Путін Фійона й “підчепив”...

Нинішній президент Франсуа Олланд, та й загалом будь-який кандидат від Соціалістичної партії, шансів перемогти на виборах практично не має. Кілька потужних терористичних актів сталися у Франції за президентства Олланда, тож відповідальність за начебто безконтрольну імміграцію з Близького Сходу французьке суспільство покладає на Олланда... Поза тим, це традиційно проросійське суспільство перебуває під потужним впливом російської пропаганди. Європарламент днями визнав її такою ж небезпечною, як і пропаганду терористичної “Ісламської держави”. Але Європарламенту французи не вірять, а російській пропаганді - охоче... Подивімося правді в очі: популярність Олланда є у Франції настільки мізерною ще й тому, що той послідовно підтримував санкції Євросоюзу проти РФ.

Чому французьких виборців не лякає авторитарна путінська Росія? Громадська думка Франції - традиційно антиамериканська, а Росію французи розглядають як таку собі противагу впливам США в Європі. Франція так само хворіє на постімперський синдром, як і Росія. Тож у глибині душі французи впевнені, що керувати в Європі мають право тільки “справжні“ держави, як от Франція чи Росія. Решта повинні “сидіти тихо”... Україна в уявленні більшості французів - частина “великої” Росії. “Чому нас має обходити, - думають французи, - яким чином наші друзі росіяни наводять порядок на фактично своїй території? Головне, аби цей порядок там був. І щоб десятки тисяч багатеньких росіян приїжджали до Парижа й Ніцци та витрачали у нас свої гроші”.

Найімовірніше, у другому турі президентських виборів із Фійоном боротиметься лідер ультрарадикального Національного фронту Марін Ле Пен. Перемога цієї “веселої” тітоньки могла би розвалити Євросоюз. Адже Ле Пен виступає і за вихід Франції з ЄС, і за ліквідацію безвізової Шенгенської зони... Шансів перемогти більше у Фійона, але успіх Ле Пен теж можливий. Принаймні, “системні” французькі політики його бояться. А потерпіла через цей страх... Україна. Париж усіляко затягує узгодження механізму призупинення безвізового режиму з “третіми” країнами. Без цього механізму наш “безвіз” не запрацює, що й потрібно французьким політикам. Бо вважають, що запровадження “безвізу” з Україною може використати у своїй виборчій кампанії Ле Пен. “У нас і так повно мігрантів, - скаже, - а вони ще й українців тягнуть. Як понаїдуть”...

У ЄС є країни, що не хотіли продовження антиросійських санкцій, але вони не мають у євроспільноті вирішального голосу. Брюсселю їх легко переконати, адже з бюджету ЄС ці країни беруть більше, ніж до нього вносять... Із Францією - інакше. Якщо санкції проти Росії захоче зняти Париж, то іншому потужному європейському гравцеві, Берліну, доведеться з цією точкою зору рахуватися. У зовнішній політиці Франція і Німеччина воліють виступати єдиним фронтом... Ще одна загроза президентства Фійона - щодо конфлікту на Донбасі він співає з голосу Кремля. Фійон уже заявив, що Київ повинен швидко виконати свої зобов'язання в рамках Мінських домовленостей, а саме - внести відповідні зміни до Конституції, аби “ДНР-ЛНР” одержали особливий статус... На думку Фійона, це Україна, а не Росія, є головним винуватцем у розпаленні конфлікту на Донбасі. Недарма ж Путін і не думає просуватися так званою дорожньою картою! Чекає, поки президентом Франції, однієї з країн-учасниць “нормандського” формату, стане його приятель. Аби потім разом примусити Україну до миру - на кремлівських умовах...

Після обрання у Франції відверто проросійського президента Україна опиниться в іншій, вкрай не сприятливій геополітичній ситуації. Думати про те, як мінімізувати можливі ризики, потрібно вже зараз.

 

 

Схожі новини