Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

 Порядок денний парламенту має бути реальним, а не фантастичним.

З виступу на погоджувальній раді.

Після обрання нового уряду нам належить сформувати ефективну модель взаємодії між парламентом та урядом. Дотепер, на жаль, така співпраця була здебільшого епізодичною, що ставало причиною таких проблем як підготовка бюджету силами парламенту, а не уряду, багатьох інших неузгоджених законопроектів, що з’являлися у стінах парламенту.

Негайно, вже цього тижня пропоную розробити графік імплементацію плану пана Кокса щодо реформи парламентського життя, який передбачає не лише організацію нашої роботи, але й регламентує спрямування урядом ключових тез проектів законів для обговорення і погодження їх народними депутатами. Лише після такого погодження уряд має приступати до текстового наповнення законопроектів.

Йдеться про так званий «білий лист», який пропонує ідею, погоджується парламентом і починається розробка. Заходи з імплементації плану Кокса варто розробити вже цього тижня.

Деякі речі, пане Голово, певні речі можна врегулювати вашим розпорядженням. Зокрема, йдеться про формат засідання Погоджувальної ради фракцій, зупинення законодавчого цунамі малозначущих поправок, немислимої кількості законопроектів, які виносяться до розгляду за один день.

Окремо наголошую на тому, що не можна зменшувати роль Комітетів парламенту, віддаючи перевагу робочим групам. Групи — це добре, але працювати вони мають при Комітетах. Я бачу робочі групи як формат співпраці між урядом і парламентом.

Приміром, нам вже потрібна робоча група з нового Податкового кодексу, з підготовки бюджету на 2017 рік, — цим вже пора займатися. Ми також потребуємо спільної робочої групи з тарифоутворення, з коригування бюджету, оскільки ми маємо понад 15 мдлр. грн. профіциту в тім числі для вирішення проблеми працюючих пенсіонерів. Також потребує вирішення проблема оплати праці прикордонників, зарплата яких, у єдиних із силового воюючого блоку, є просто мізерною. У нас ганебно низькі зарплати в учителів.

Саме такі робочі групи стануть ефективним механізмом співпраці між парламентом і урядом. Присутність першого віце-прем’єра Степана Кубіва на нашому засіданні свідчить про готовність до такої співпраці з боку уряду. Ми маємо не боротися в залі, а спільно готувати якісні проекти законів.

Щодо конкретних законопроектів. Ми наполягаємо на тому, що цього тижня ми маємо розблокувати питання державних закупівель для оборони. Маємо ганебну ситуацію з цим законом, який ми не можемо ухвалити, перебуваючи у стані війни.

Ухвалення також потребують закони про військово-цивільне співробітництво, про набуття освіти громадянами, які проживають на тимчасово окупованих територіях, про розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо управління земельними ресурсами щодо посилення контролю за їхнім використанням.

З решти питань ми не схильні розширювати порядок денний для того, аби він був робочим, а не фантастичним.

Схожі новини