Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Матч закінчився, знання залишилися

Нова чемпіонка світу з шахів, Хоу Іфань, перемогла Марію Музичук завдяки більшому досвіду

На прес-конференції після 9-ї партії львівського матчу за світову жіночу шахову корону китаянка Хоу Іфань випромінювала радість. Українка Марічка Музичук усміхалася лише втомленими очима... Обидві шахістки подякували своїм командам за роботу під час підготовки до матчу, за глибокий аналіз позицій, які їм довелося розігрувати... Хоу вчетверте стала чемпіонкою світу, а Музичук-молодша назавжди залишиться в історії жіночих шахів чемпіонкою №15.

У  дев’ятій партії матчу претендентка Хоу Іфань здобула  третю перемогу, чим довела рахунок до 6:3 на свою користь. Вирішальна партія могла завершитися внічию - досить довго на шахівниці стояла практично рівна позиція. Але Марії Музичук було все одно, нічия чи поразка, бо обидва ці результати означали програш матчу. Тож українка спробувала атакувати -  королівським флангом. (Початок партії, так званий  сицилійського захист, якраз і передбачав, що суперники можуть атакувати флангами). На жаль, чорні, кинувши у бій своїх пішаків, не підтримали їх фігурами, а білі свій наступ на ферзевому фланзі довели до успіху. Отже, коли на шахівниці мав би з’явитися новий білий ферзь, Музичук потиснула суперниці руку, привітавши її з перемогою.

Очевидно, зіграні у матчі партії стануть предметом ретельного аналізу з пошуком більш перспективних варіантів, які стануть у пригоді у наступних змаганнях. Але вже сьогодні можна сказати, що від матчу залишилося враження чогось підготовленого, але не зіграного, прихованого від глядачів. Фахівці визнають, що Марічка отримувала перевагу в дебютах, причому незалежно від кольору фігур, що свідчить про ретельну дебютну підготовку. На жаль, ця перевага ніяк не переходила в ігрову. Від жіночих шахів звикли очікувати живу емоційну гру. Звичайно, можуть траплятися й помилки, але тому жіночі шахи й цікавіші, що несуть елементи несподіваного... У цьому ж матчі партії проходили за традиційними схемами, нагадуючи чоловічу манеру.

Обидві шахістки - високого міжнародного класу, добре знають силу супротивника. Та іноді виглядало, що побоюються одна одну. У такій ситуації далася взнаки вища техніка розіграшу позицій, що народжувалися на шахівниці, у китаянки, яка вперше зійшла на вершину жіночих шахів ще 2010 року. Також дався взнаки великий досвід Хоу Іфань, зокрема досвід матчевих поєдинків за звання чемпіонки.

Що далі? Обох шахісток очікують два-три тижні відпочинку, а потім вони знову вийдуть на арену змагань. Марічка разом із сестрою Анею гратимуть у наступних турнірах Гран-прі. Хоу ж зіграє у відбірному турнірі чотирьох - за право зіграти восени у супертурнірі в норвезькому Ставангері. Китаянка також планує закінчити навчання, готуючи дипломну роботу. Шахове життя триває, і дороги учасниць львівського матчу ще не раз перетнуться в інших турнірах. Десь ще зустрінеться і підготовлений до матчу вдалий дебютний варіант. Знання не пропадуть…

Схожі новини