Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як Парасюк «воює» у тилу...

Сестра Надії Савченко Віра закликала українців “не чинити неправомірні дії стосовно дипломатичних установ РФ на території України”.

Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуку. «Друзі і вороги: ще раз повторюся, не варто громити посольства РФ в Україні, бити вікна, машини, майно і т.д. Бо рівно через добу наші консули в Росії отримають симетричну відповідь: б’ють їх (наше) майно, машини і т.д. А наш МЗС небагатий...» - написала Віра Савченко. Також вона підкреслила, що такі неправомірні дії відволікають увагу від основної проблеми: «ЖИТТЯ Надії і решти політв’язнів».

Нагадаю, 9 березня кількадесят учасників віча на підтримку Надії Савченко прийшли під стіни Генерального консульства Російської Федерації у Львові. Під час стихійного мітингу хтось почав кидати на територію дипломатичної установи яйця і запалену петарду. Протест набирав обертів. Підігрівав обурення людей народний депутат України Володимир Парасюк, який славиться, м’яко кажучи, нестриманістю та радикалізмом. Ось і цього разу народний обранець вирішив не зраджувати своєму іміджу. Користуючись своїм статусом та пояснивши, що хоче передати дипломатам петицію на підтримку Надії Савченко, він безперешкодно зайшов на територію Генконсульства (взагалі дивно, що його туди пропустили, адже могли забрати петицію і біля воріт?). Після чого взявся зривати прапор. Як трофей, кинув триколор мітингуючим, які почали його топтати, а потім урочисто спалили. 

Сам Парасюк своєю черговою хуліганською витівкою дуже гордиться. На своїй сторінці у Фейсбуку він написав, що таким чином вирішив надати підтримку ув’язненій у Росії українській льотчиці Надії Савченко. “Я не буду толерантним. Ми - сильна нація, а сильна нація — незламна і діє безкомпромісно. Сильна нація чітко бачить ворога і рішуче йому протистоїть. Слава Україні! Слава Надії Савченко!” - відрапортував нардеп. Ну, щодо “підтримки таким чином” Надії, то йому вже відповіла Віра Савченко. Я тільки хочу додати, що зривати російський триколор з дипустанови у Львові — це, звичайно, вражаючий прояв “рішучості” і “безкомпромісності”. Тепер може записати у свою героїчну біографію ще один “подвиг”. Ось тільки пан Парасюк не може не розуміти, що такі ексцентричні дії аж ніяк не посприяють звільненню Надії Савченко. Посприяти вони можуть хіба що росту рейтингу самого Парасюка: піаритися на імені Савченко, спекулюючи при цьому на антиросійських настроях — це типовий популізм радикалів, від якого, на жаль, частина електорату шаленіє. Парасюк вправно осідлав цю конячку... 

Чи думає при цьому, якої шкоди завдає державі та й самій Надії Савченко? Тут може бути дві версії. Або справді не думає, або робить це свідомо, провокуючи Росію на відповідну реакцію та даруючи їй козирі, якими вона буде бити наші “карти”. Зокрема, і під час так званих мирних переговорів. Будь-які дикунські, протиправні дії наших ура-патріотів, як-от погроми російських банків, зривання на території російського Генконсульства (що за міжнародним правом умовно вважається територією цієї держави і є недоторканою) прапора — це підстава та аргумент для російських дипломатів та пропагандистів вкотре наголосити, що в Україні правлять бал радикали і терористи. Красномовні картинки тут же підхоплюють російські (і не тільки) ЗМІ і підгодовують ними своїх глядачів. Тут і вигадувати нічого не треба, ні розіп’ятих хлопчиків, ні зґвалтованих дівчаток, деякі українські політики самі дають чудовий матеріал. 

А тим часом, як і попереджала Віра Савченко, “такі неправомірні дії відволікають увагу від основної проблеми”. Міністр МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що напади на російські генконсульства має намір обговорити з держсекретарем США Джоном Керрі, мовляв, міжнародна спільнота повинна відреагувати і засудити Україну за такі дії. А якщо світова спільнота “проковтне” погроми генконсульств, то це, за словами Лаврова, прояв “лицемірства та подвійних стандартів”. Формально він абсолютно правий. І чого добився Парасюк своєю витівкою? Хоча, звичайно, з точки зору задоволення власних амбіцій нардеп може собою пишатися. Він підкинув Лаврову і Керрі тему для розмови...