Передплата 2024 «Добрий господар»

Підготувалася до матчу Музичук добре. Тож уся справа в психології...

Майстерність Марічки добре відома і, мабуть, в іншому турнірі вона використала би переваги після дебюту.  Але матч за чемпіонське звання, очевидно, накладає свою нелегку ношу...

У середу, 9 березня, відбулася шоста партія матчу за звання чемпіонки світу з шахів. Перемогу в цій партії здобула претендентка, китаянка Хоу Іфань. Тепер вона веде в матчі з рахунком 4:2. У четвер шахістки відпочивали, а у п'ятницю, 11 березня, сядуть зіграти сьому партію.

За регламентом, після чотирьох партій суперниці змінили черговість кольору фігур. Отже, чинна чемпіонка світу, українка Марія Музичук, четверту й п’яту партію грала чорними, демонструючи при цьому щоразу більшу впевненість. Навіть у певні моменти у кожній з цих партій мала приємнішу позицію, але не бажала ризикувати, задовольняючись поділом очок. Здавалося, отримавши нарешті білі фігури, львів’янка обере активний спосіб ведення боротьби - і зуміє зрівняти рахунок.

У шостій партії Марічка знову обрала, як і в першій партії, італійський варіант, але значно агресивніший. На перші десять ходів Музичук практично не затратила часу на обдумування, що свідчило — ця позиція їй добре знайома, і без сумніву, стояла на шахівниці при підготовці до матчу. Хоу ж постійно обдумувала свою відповіді, тож витратила на півгодини більше. Позиція китаянки не грозила небезпекою, але й не мала перспективи. Гросмейстери, яких усе більше у прес-центрі матчу, знаходили активні продовження за білих і сподівалися, що перевага Музичук зростатиме. Чемпіони України останніх років, Андрій Волокітін, Олександр Арещенко та Юрій Кузубов готові були продовжувати партію білими фігурами, настільки вона їм подобалася. Проте, в ту мить, коли позиція вимагала саме активних дій, українка спочатку відступила слоном назад, а потім знову повернула його на попереднє місце. Її кінь застиг на краю шахівниці, не беручи участі у битві... А часу залишалося усе менше. Коли ти постійно маєш перевагу, а потім її втрачаєш, не просто перелаштуватися на інший результат і утримати його. Хоу Іфань миттєво скористалася похибками чемпіонки й перевела гру у вигідне для себе закінчення. Китаянка здобула свою другу в матчі перемогу.

Вдалий розіграш дебюту і отримання перспективної позиції свідчить, що Марічка разом із командою тренерів добре підготувалася до поєдинку. Але щось стримує її від того, щоб у відповідний момент перейти до рішучих дій і боротися за перемогу. Її майстерність добре відома і, мабуть, в іншому турнірі Музичук використала би переваги після дебюту. Але матч за чемпіонське звання, очевидно, накладає свою нелегку ношу... Тож, думається, невпевненість у діях Музичук слід пояснити психологічними чинниками. При психологію шахового поєдинку написано чимало наукових робіт. Усі шахісти цю психологію вивчають, але такою тонкою субстанцією оволодіти нелегко… Без сумніву, скинувши зі себе пута відповідальності, молодша Музичук заграє так, як справді вміє.

(До закінчення матчу ще чотири партії. Переможцем стане та, хто першою здобуде 5,5 очка).

 

 

Схожі новини