Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Невже у Голландії не знають, хто збив малайзійський «Боїнг»?

Серед 28 країн-членів Європейського Союзу Угоду про асоціацію ЄС з Україною повністю ратифікували вже 26.

Дві держави євроспільноти, Греція і Кіпр, процедуру ратифікації ще не розпочинали. Утім, як заявляє офіційний Київ, є надія на те, що в Греції і на Кіпрі українська справа невдовзі просунеться... Аж тут несподівану підніжку підставили нам у Нідерландах, які ратифікували Угоду про асоціацію ЄС із Україною ще влітку. Кілька громадських організацій Країни тюльпанів зібрали необхідну кількість підписів, і тепер уряд Нідерландів мусить поставити питання щодо  Угоди про асоціацію на консультативний референдум.   

Представники ініціативної групи кажуть, що зібрали понад 450 тисяч підписів - за мінімально необхідних  300 тисяч. (Виборча рада Нідерландів ще має зібрані підписи перевірити - чи справжні).  Що буде, якщо на референдумі голландці “завалять” Угоду про асоціацію? Референдум консультативний, і голландський уряд може не звертати на нього уваги (це не означає, що саме так і буде). Та якщо навіть після референдуму Нідерланди вирішать відкликати ратифікацію, Угода, кажуть у Брюсселі, все одно набуде чинності з 1 січня 2016 року, - на базі тимчасового застосування. Економічну частину документа було на рік відкладено, а політична ж “тимчасово застосовується” від моменту підписання, бо так домовилися. Тож нічого не заважає зробити так і з економічною частиною Угоди, - якщо в якихось країнах-членах будуть заминки з ратифікацією.

Можна сміливо припустити, що організації “Комітет громадян ЄС” і “Форум для демократії”, які проводили агітаційну кампанію за референдум, одержали певну підтримку з Москви  (і не лише моральну). Нідерланди є однією з тих держав ЄС, де кремлівських агентів впливу не бракує, ще з радянських часів. Зібрані в Нідерландах підписи є також наслідком масштабної кризи з біженцями, яку зараз переживає Європа. Зокрема, у Країні тюльпанів чимало незадоволених тим, що Євросоюз прийняв рішення про розподіл між країнами-членами нових іммігрантів із Сирії. Так, Угода з Україною тут ні до чого... Але голландцям, які підписалися “за”, головне було - показати незадоволення міграційною політикою ЄС. Угода про асоціацію просто “під гарячу руку” підвернулася.  

Представники українського посольства в Нідерландах припускають, що активістам, які збирали підписи, допомогли також... санкції ЄС проти Росії, через які чимало голландських підприємців зазнали збитків. Ось і вирішили “помститися”. Чи то ЄС, чи то Україні... Може, це справді так, хоча логіка якась дивна. Бо ж значно більшу роль у визначенні позиції голландців щодо України і Росії мала би зіграти трагедія малайзійського “Боїнга”! У літаку, збитому російським “Буком” над українським Донбасом, найбільше загинуло саме громадян Нідерландів... Невже російська пропаганда у цій країні є настільки дієвою, що голландці вірять у маячню про “українську ракету”?

Схожі новини