Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відімкнення світла – справа темна

Про відімкнення електроенергії стали призабувати. Аж гульк!

Як і низку років тому, місто стало поринати у темряву. Але якщо тоді кожен мікрорайон і навіть будинок знали свій невеселий графік відімкнень, то тепер — повний хаос.

Світло вимикають, коли і як заманеться. У квартирах раптом гаснуть лампи і телевізори, у магазинах не працюють холодильники і касові апарати, на вулицях зупиняються тролейбуси і не працюють світлофори, через що на перехрестях коїться казна-що. Є мікрорайони, де світло зникає щодня ввечері і вранці, є такі, де його немає двічі на тиждень, є й такі, де електрики немає якийсь проміжок часу вдень, що, втім, мало хто помічає. Є щасливчики, де світла не вимикають зовсім.

У цій електроскруті згадаймо, що у Львові не працюють усі великі енергоємні підприємства на кшталт ЛАЗу (хіба що епізодично якийсь тролейбус виготовить), «Автонавантажувача», «Кінескопу», «Львівприладу», «Полярону».

Наразі ж через стрибки напруги в мережі у людей ламається дорога побутова електротехніка. Мешканці багатоповерхівок застрягають у ліфтах. «А ви не їздіть ліфтами», — цинічно радять їм ліфтокерівники. Особливо дотепно виглядає ця рекомендація для бабусь і мам, які мешкають на чотирнадцятому поверсі. Якби комунальники знали бодай приблизний графік відімкнень у своєму мікрорайоні, неважко було б почепити оголошення: з такої-то до такої-то години ліфт не працюватиме. А так… Також дуже дотепно виглядає заклик влаштовувати прання вночі, коли навантаження на мережу падає. А от вночі Львів дуже яскравий!

У під’їздах цілі ночі горить світло, у міжбудинкових провулках спальних мікрорайонів — ліхтарі. Не скажу про інші вулиці, а от ділянка Стрийської від Наукової до виїзду з міста всю глупу ніч освітлена потужними ліхтарями так, що видно, хоч голки збирай.

У Польщі в будинках на кілька поверхів, де немає ліфтів, на першому поверсі є вимикачі. Зайшовши темної пори у під’їзд, мешканець вмикає світло, яке реле автоматично вимикає через стільки часу, скільки потрібно, скажімо, літній людині, аби піднятися на горішній поверх. Так само реле спрацьовує, коли хтось спускається згори.

За всіх об’єктивних і суб’єктивних причин, нинішня електроситуація вкотре засвідчила неспроможність міської влади діяти у форс-мажорних ситуаціях оперативно і продумано. А ще хотіли зимові Олімпійські ігри проводити!

Україні тепер важко, сутужно всім нам, іде вій­на. Нелегкою буде ця зима. Та мусимо витримати всі негаразди, пам’ятаючи, що після негоди неодмінно засвітить сонечко. Для цього, зокрема, треба бути ощадливими. Мій внесок — на всю зиму я відімкнув свій маленький холодильник, зберігаю­чи сякий-такий кількаденний запас продуктів на балконі.

Схожі новини