Передплата 2024 ВЗ

Модернізація ліній електропередач - замість будівництва нових електростанцій

Лінії електропередач в Україні, як інформували фахівці у період 2007 – 2010 рр, а також менеджмент електропотоками практично залишились на радянському рівні.

На жаль, від 2010-го дотепер, а відтак з часів СРСР, практично нічого принципово не змінилося. Наприклад, втрати при передачі електроенергії в Україні становлять приблизно 12%. В Польщі — 9%, в Німеччині — лише 6%. Виходить, скорочення втрат електроенергії в Україні лише до польського рівня призвело б до економії електроенергії, яка генерується, наприклад, одним блоком Хмельницької АЕС. Не кажучи вже про німецьку досконалість.

Пперш, ніж вибудовувати плани спорудження нових електрогенеруючих потужностей в Україні, мабуть, варто зосередитися на модернізації ліній електропередачі та менеджменту електропотоків. Тим більше тепер, коли Україна не є привабливою для зовнішніх інвестицій, принаймні доки триває війна на сході.

З іншого боку, будівництво електростанції — завжди зручне місце для застосування корупційних схем. Отже, заперечення такого будівництва було б реальним проявом антикорупційних заходів.

Крім цього, реформування електропередачі вимагає значно менших капіталовкладень, ніж будівництво нової електростанції. Це свідчило б про проведення конкретних реформ в рамках Угоди про Асоціацію з ЄС і було б добрим прикладом виконання зобовязань в рамках Енергетичного співтовариства тощо.

Схожі новини