Передплата 2024 «Добра кухня»

Про уродів і людей

Здавалося б — понеділок. У Львові, напевно, вже розібрали сцену фестивалю, а в ФБ патріоти досі ламають списи довкола найболючішого питання — як же ж так, АльфаДжазФест пройшов в такі буремні часи. Не тішу себе ілюзіями, що мене почують, але ж... Кілька слів про те, що не бачили і не чули урапатріоти.

Перше,було гидко дивитися на те, як тип із плакатом, що прийшов о 17 під сцену на Ринку в контраргумент захиснику фестивалю вивалив: "А ти хто? ти взагалі не львівянин!" Дядьку, ти чмо, а не мачо, коли заявляєш таке. Це хто не львівянин не має права на точку зору? Ой вей!

Друге.Було гидко сьогодні читати в якійсь писульці в газеті "Вєсті" (ніби-то), як кореспондулька накрапала: "квитки на площу ринок коштували від 200 до..." Ринок і Потоцьких завжди безкоштовні, але молода лайнометниця певно того не знала.

Третє.Коли нібитожалобна хода обурених фестивалем йшла до сцени (з боку Каплички Боїмів) вони пройшли двох вуличних музик — трубача і саксофоніста. Обидвоє грали цілком веселенькі мотиви. Трубач під жвавенький мінус виводив оптимістичні рулади, але "жалобники" пройшли мимо... а чого? "Ату-ату" вуличних музик не замовляли?

Четверте.Протест проти фестивалю після насправді смуного виступу Вадима Неселовського виглядав вкрай недолуго. Музиканти все сказали нотами і глядачі це почули і сприйняли. Сум, трагедію, жалобу... Все. І тут приходять ті, кому глибина музики до свічки, головне сказати "альфабанкзло". Що маємо? Цивілізований сум з боку фестивалю і казна що з боку "обурених".

П'яте.Ті ж персонажі у парку культури годину (!) гвалтували усіх записами Газманова! Це вони так хотіли когось присоромити? Тим що самі врубили "Ескадрон моих мыслей шальныыыых"? Ну публіка собі йшла на останній концертний день... А "обурені" газманились... То хто режим смутку і цивілізованості порушував?

Шосте.Урапатріотам це не усвідомити ніколи... Чарльз Ллойд вийшов на сцену і сказав, що перші дві теми він присвячує нашим загиблим воякам. Якщо я правильно почув, то перша мала назву Благословіння, а друга — Реквієм. 76 річний музикант, котрий дуже повільно ходить, взяв до рук інструмент і звуками виказав усю глибину смутку і трагедії. Хотілося стояти і плакати... Це було глибше і проникливіше усіх примітивних плакатів.

Сьоме.Кожен з артистів за лаштунками говорив, що вони співчувають нашій трагедії... Це були не просто слова, це було щиро. По справжньому. Це було "вірю", а от в плакат-шоу — "не вірю".

Восьме.По завершенню фестивалю був нічний Львів... Це вже була неділя, час по опівночі... Нічні клуби? О, так! Веселі дівчата-хлопці, львівяни, котрі не мали нічого спільного із таким нелюбимим альфабанком робили що? Точно — танці-шманці...Егей, урапатріоти, ви не там з плакатами ходили, тра було по нічниках пройтись поприсоромлювати тих, хто гоцав в день офіційної жалоби.

Дев'яте.Вже казав, повторю знов. Можна бути триста разів проти фестивалю, не питання, але давайте урапатріотично будемо урапослідовні. Київстар належить тому ж власнику, що і Альфа-банк. Патріоти, коли відмовляєтесь від мобільного звязку? Ви ж своїм базіканням годуєте, прости-господи, ворога. МТС? Ф топку! Лайф? Ахметов також поганий хлопчик. Один з корінних провайдерів — Укртелеком, він роздає сигнал меньшим — все, весь інтернет от лукавого. Йдемо далі — Боржомі — росіяни ніби викупили. Коли, коли збанкрутіють російськи автозаправки? Чого їх не пікетуєте?! Це ж так кульно — цілодобово: "залив Таврію — нагодував російський тнк...перепрошую — танк". Про те, що українські атомки працюють на російських твелах, виходить наше світло москальске? Газ... це ж ми його у ворога купували. Переходимо на патріотичні дрова. А скільки LG і Самсунгів зібрано на россійських заводах? Перевірте техпаспорти і викиньте ваші пралки, телевізори і смартфони негайно. А скільки машин виробляється в Росії... Уууу... Форди, Фолькси, БМВ... Ну то що, надіваємо штани, чи знімаємо хрестика?

Десяте.У суботу містом гуляли десятки парочок молодят. Сміялися, раділи життю. Ніхто з них не скасовував весілля, через трагедію. Чого до них не чіплялися? Українське телебачення транслювало цілком розважальні реготальні, танцювальні програми... Егегей, патріоти, Ви чого не пікетували телебачення? Чого прийшли до фестивалю, котрий повівся максимально тактовно?

Я скажу чому... Бо сірої речовини забракло просто постояти і відчути смуток і тугу від Чарльза Ллойда. А типупатріотизм виявився на рівні Газманова.

У "В бой идут одни старики" привозили на перегляд стрічку "Из льдинки джаза".

А Маестро казав: "кто сказал, что песне нету места на войне? После боя сердце просит музыки вдвойне..."

Ті, хто загинув на війні, захищали саме це — молодят, фестивалі, цивілізовану музику, європейські заходи, діалог культур... зрештою, вміння ділити справжнє, і липове. Часом липове дуже схоже на справжнє, бо голосно кричить і ходить з плакатами. А справжнє... насправді справжнє, виходить на сцену у особі 76 річного діда і звуками передає все те, що декому не пересказати словами за все життя.

Схожі новини