Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Посла Зурабова вже «проконсультували»?

А ми вже й забули, що ось уже понад три місяці в Україні немає Надзвичайного і Повноважного пос­ла Російської Федерації... Нагадали про це самі росіяни.

«Багато хто цікавиться, чи візьме представник Росії участь в інавгурації президента України. На це ми відповідаємо ствердно, — розповів у Москві заступник глави МЗС Росії Григорій Карасін. — В офіційній церемонії інавгурації Петра Порошенка у Верховній Раді візьме участь посол Росії Михайло Зурабов. Він повертається в Україну».

Зурабова Кремль відкликав із Києва “для консультацій” 23 лютого, відразу після того, як ганебно втік колишній український президент Янукович. Дипломатичною мовою відкликання посла для консультацій означає різке зниження рівня міждержавних відносин, часто навіть війну. І фактично, відкликавши Зурабова, путінська Росія розпочала війну проти України. Буквально через кілька днів після від’їзду Зурабова в українському Криму з’явилися “зелені чоловічки”. Крим врешті-решт було анексовано, і мало бракувало, аби між Росією і Україною розпочалися повномасштабні воєнні дії...

Якщо відкликання Зурабова означало війну, то його повернення означає мир? Стверджувати це буде перебільшенням. Ймовірно, це лише перший крок Кремля до майбутнього миру — маленький і вимушений. На тлі беззаперечного визнання Заходом (та й цілим світом) президентських виборів в Україні присутність на інавгурації лише російського тимчасового повіреного у справах стала би самовбивчим кроком Кремля. Такий крок надовго позбавив би Москву навіть гіпотетичної можливості реально впливати на Київ. Нині такої можливості Кремль не має, але там сподіваються, що в майбутньому вона з’явиться... Тому, повертаючи Зурабова, дають, як каже Карасін, “позитивний сигнал”.

Президент Росії Володимир Путін у розмові з французькими журналістами раптом фактично визнав легітимність свого нового українського колеги. “Я не говорив, що Порошенко не повинен бути під сильним впливом США, — розповів Путін. — Він може перебувати під впливом кого завгодно. За нього люди проголосували, і це його вибір, як будувати свою політику”. Як і повернення Зурабова, виглядає як “запрошення до миру”... Однак чи достатньо цих російських кроків для того, щоб нормалізувати відносини між нашими країнами? Звичайно, ні.

Паралельно із заявами, які начебто свідчать про певне пом’якшення кремлівської позиції, у Москві звучать і такі, які доводять: реальних змін наразі немає. “Голослівні твердження української сторони про те, що через кордон йдуть вантажівки зі зброєю і так далі, — це все від лукавого, — заявив у четвер у Москві речник російського МЗС Олександр Лукашевич. — Це внутрі­український конфлікт, і тут відповідальність української влади очевидна”... Ну хіба це не хамство? Увесь світ визнає, що на Донбас щодня намагаються прориватися вантажівки з російськими бойовиками-головорізами (і чимало прориваються), — а в МЗС Росії це заперечують!

Повернення посла Зурабова і визнання нового президента для нормалізації відносин із Росією замало. Аби виникли умови для початку діалогу, необхідно, аби Росія припинила війну. Чи станеться це після суботньої інавгурації? Хотілося б у це вірити...