Передплата 2024 «Добра кухня»

Ірині Сех зручно на двох кріслах

Очільниця Львівщини не хоче складати депутатський мандат, а просить призначити її в. о. голови ЛОДА

Ірині Сех зручно на двох кріслах
Ірині Сех зручно на двох кріслах

Уже не вперше у стінах Верховної Ради лунають настирливі пропозиції депутатам-сумісникам, які працюють у виконавчих органах влади, здати свої мандати. Ще 17 березня в. о. президента Олександр Турчинов дав сумісникам тиждень, аби позбулися своїх депутатських “корочок”. Але своя “корочка” ближча до тіла — ніхто з обранців і вухом не веде. У середу, 26 березня, Турчинов під час засідання ВР знову повторив своє прохання. Цікаво, як довго цей заклик залишатиметься гласом волаючого у пустелі?

Народний депутат від ВО “Свобода” Ірина Сех (на фото), за сумісництвом голова Львівської ОДА, не є винятком — не поспішає розлучатися з мандатом. Ба більше — нардеп активно вишукує юридичне підґрунтя, аби якнайдовше залишатися на двох кріслах. Ірина Сех звернулася до в. о. президента Турчинова із заявою, де просить призначити її тимчасовим виконувачем обов’язків голови Львівської облдержадміністрації. Про це повідомили у прес-службі ЛОО ВО “Свобода”. Своє прохання пані Ірина обґрунтовує тим, що до виборів нового президента України в. о. президента має призначати на відповідні посади лише тимчасових виконувачів обов’язків. Це випливає зі статті 8 Закону України «Про місцеві державні адміністрації». При цьому статус особи, яка тимчасово виконує обов’язки на певній посаді, передбачає гарантії збереження попереднього статусу та посади, на яку її було призначено чи обрано.

Виступаючи в ефірі одного з місцевих телеканалів, Ірина Сех пояснила, що суміщає посади «тільки тому, що маємо насправді воєнний час». А також зазначила, що проблема суміщення посад зніметься, якщо Турчинов внесе зміни до указу про її призначення. Наразі нардеп чекає на відповідь в. о. президента. Досі пані Сех пояснювала журналістам, що залишається нардепом тільки через необхідність голосувати за важливі питання у залі ВР і обіцяла скласти депутатські повноваження “як тільки — так одразу”. Час іде, “свободівців” у партійному списку, які би могли зайняти місця у парламентських кріслах, не бракує... Невже Ірина Сех не розуміє, що чим довше залишатиметься сумісником, тим більше наражатиметься на критику журналістів? Адже виглядає ситуація ще й комічно, оскільки саме Ірина Сех критикувала екс-голову ЛОДА Василя Горбаля за аналогічне “злісне сумісництво”. Саме за небажання здати мандат Горбаль отримав недовіру від Львівської обласної ради.

Ще одна ситуація, яка не додає плюсів Ірині Сех, — зволікання із формуванням команди. Уже скоро місяць, як очільницю області призначено, а вона все ще ніяк не визначиться із заступниками, керівниками департаментів і управлінь облдерж­адміністрації. Щоправда, звільнила усіх керівників РДА. Каже, чекає від Турчинова погодження. Однак від ЛОДА нема навіть подань на керівні посади. На запитання журналістів Ірина Сех каже, що має кандидатів на всі посади, але оприлюднити не може. Це свідчить лише про те, що досі точиться підкилимна кадрова боротьба між різними середовищами “свободівців”. Очевидно, на Львівщині цей процес протікає з ускладненнями. У Галичині завжди зважали на такі “державотворчі” категорії, як “кум”, “сват” і “брат”...