Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Занепокоєні» вони...

Попри “здивування” українського МЗС негативною реакцією Заходу на прийняті Верховною Радою 16 січня драконівські закони, у Європі своєї думки не змінили.

Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт законо­творчість “регіоналів”, комуністів і примкнулих до них “тушок” оцінив так: “Це найбільш репресивний пакет законів, який було прийнято будь-яким європейським парламентом за десятиліття”.

Реакція Більдта — більш-менш адекватна. Решта західних політиків обмежилися традиційним “бла-бла-бла”. Євросоюз закликав українську владу “забезпечити скасування останніх змін до законодавства”, — аби привести його “у відповідність до європейських і міжнародних зобов’язань України”. Рада міністрів закордонних справ ЄС також висловила з приводу прийняття нашою Радою драконівських законопроектів “занепокоєння”. І закликала “до загальнонаціонального діалогу для демократичного вирішення політичної кризи”.

“Занепокоєння” Заходу на Банковій однозначно не злякаються... Але чекати на більш жорстку реакцію від ЄС не варто. Нинішні вожді Євросоюзу — зовсім не державні мужі й залізні леді на кшталт Черчілля, де Голля і Тетчер. Ну якої ефективної реакції на утиски української демократії можна чекати, наприклад, від французького президента Олланда? Та він у своїх кобітах розібратися не може! Проблема свіжих круасанів на сніданок для молодої коханки-акторки хвилює цього чоловічка значно більше, ніж якась там Україна... Явно не тягнуть на політичних важковаговиків і нинішні офіційні перші особи Європейського Союзу — Ван Ромпей та Ештон.

М’якотілість Євросоюзу щодо наших “законотворців” має також інший вимір — російський. У ЄС багато говорять про “боротьбу за Україну”. Але щойно та боротьба стикається з інтересами президента Росії Путіна, так відразу й завершується. От свіженька новина: “Євросоюз не заважатиме “Газпрому” будувати “Південний потік”. Єврокомісія заявляла, що не визнає договори про цей чорноморський газопровід в обхід України, які “Газпром” уклав із деякими країнами-членами ЄС. А потім Єврокомісія передумала, і ось уже готуються переговори щодо “технічних деталей” проекту... Комітет акціонерів компанії Nord Stream AG, оператора іншого “Потоку”, балтійського “Північного”, очолює колишній канцлер Німеччини Шредер. Його соціал-демократичні товариші знову увійшли в урядову коаліцію. Очевидно, не для того, аби сваритися з товаришем Путіним...