Передплата 2024 «Добра кухня»

Греція, Італія... Почекаємо на Латвію

Попри ганебний провал української зовнішньої політики на Вільнюському саміті Східного партнерства, наші урядовці не втрачають оптимізму.

Ну й що з того, мовляв, що Угоду про асоціацію з ЄС не підписано? Це не розворот у бік Росії, а тільки пауза. От “доопрацюємо” текст, і обов’язково підпишемо. Можливо, ще навіть цього року... Насправді ж до Угоди про асоціацію якщо й повернуться, то не раніше наступного, 2015-го.

По-перше, у ЄС добре розуміють, що після скандалу у Вільнюсі усі заяви наших урядовців про продовження курсу євроінтеграції — лише слова. На жаль, порожні... По-друге, у ЄС зараз інший клопіт на голові — наближаються вибори до Європейського парламенту. Соціологи прогнозують, що після голосування у травні євродепутатами стануть чимало представників відверто популістських партій, деякі з яких, як-от французький Національний фронт, закликають... ліквідувати ЄС. Більшості у Європарламенті європейські антиєвропейці не матимуть, однак “авантюру” зробити можуть... І нарешті, головування у ЄС від Литви перейняла Греція, для якої Україна — не пріоритет.

Європейська політика сусідства має два напрямки — Східне і Південне партнерства. Литву, яка головувала в ЄС другу половину минулого року, цікавило насамперед Східне, зокрема, співпраця з Україною. Президент Литви Даля Грібаускайте хіба що за волосся наших “зверхників” до євроінтеграції не тягнула... Натомість для Греції пріоритетом буде Південне партнерство. Відтак, як розповів міністр закордонних справ Греції Евангелос Венізелос, головний акцент Афіни під час свого головування в ЄС робитимуть на розвиткові відносин із Алжиром, Марокко, Єгиптом, Ізраїлем, Йорданією, Ліваном, Лівією, Палестиною, Сирією і Тунісом. “Південне сусідство ЄС має для нас величезне значення”, — підкреслив Евангелос. Очевидно, за рахунок співпраці з країнами Північної Африки й Близького Сходу греки хочуть підняти свою добряче підупалу господарку...

А хто головуватиме в ЄС після Греції? Італія. Для Рима, звісно, пріоритетом також буде Південне партнерство, тобто країни, які є найближчими географічними сусідами Італії. Тим більше, проблем зараз у Італії на північно-африканському напрямку не бракує: саме на італійський острів Лампедуза прагнуть потрапити тисячі емігрантів із Чорного континенту...

Отже, 2014 року Євросоюзу буде явно не до Угоди про асоціацію з Україною. Під час литовського головування ми знову мали свої “п’ять хвилин в історії”, — але знову не змогли ними скористатися... Натомість 2015 року ситуація зміниться. У першій половині наступного року в ЄС головуватиме Латвія. Гадаю, між південним і східним напрямком Європейської політики сусідства Рига обере другий. “Через рік Латвія головуватиме у Євросоюзі, — нагадав днями міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. — Найважливішою подією латвійського головування буде новий саміт Східного партнерства”.

У Європі про Україну і Угоду про асоціацію з нею не забули. Просто розуміють, що треба почекати. Не лише на Латвію, звичайно, а й на нову українську владу. Саме вона повинна стати головною запорукою успіху саміту, про який уже сьогодні говорить Більдт.