Передплата 2024 «Добра кухня»

«Уютный дом» за наш із вами кошт

Як повідомив «Вісник державних закупівель», на ремонт та реставрацію Києво-Печерської лаври з держбюджету буде виділено 27 мільйонів гривень.

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра УПЦ за результатами тендеру ще в червні уклала угоду з ТОВ «Уютный дом» на ремонтно-будівельні роботи на її території. Ці 27 мільйонів підуть на зміцнення схилів, благоустрій, реконструкцію водопроводу, каналізації, теплових і електромереж. А також на реставрацію та пристосування до сучасних потреб Готельного корпусу та келій Гостиного двору, благоустрій останнього й облаштування території над артезіанською свердловиною «Життєдайне джерело» тощо.

«Уютный дом» почав одержувати будівельні підряди від лаври у травні 2011-го і за цей час виграв тендерів на 115,88 мільйона гривень. (Для порівняння, у бюджеті України 2011 року на заходи з реабілітації хворих на ДЦП у міжнародній клініці відновлювального лікування було передбачено лише 10 мільйонів гривень). Загалом же Києво-Печерська лавра з кінця 2010 року донині провела тендерів на 153,38 мільйона гривень. Звичайно, усі ці кошти лавра одержує з держбюджету.

Цього року, після неодноразових домагань Києво-Печерської лаври, їй передали будівлю клініки для ВІЛ-інфікованих ім. Громашевського. Хворих виселили, лікуватися їм ніде, і вони потроху помирають, оскільки нове приміщення ще не готове... Не здивуюся, коли наступного року у «Віснику державних закупівель» з’явиться інформація про надання лаврі наступного траншу з державного бюджету — уже на реконструкцію колишньої лікарні...

Усе було б нічого, якби такі самі гроші виділялися також на унікальні храмові комплекси, що належать іншим релігійним конфесіям. Чому б Міністерству культури не вибити кошти на реставрацію львівського собору Святого Юра? Або допомогти з реставрацією львівського Вірменського собору, до якої докладалися вірмени зі всього світу? Чому так багато коштів виділяється лише об’єкту, який належить УПЦ Московського патріархату? Церква не платить податків, не сплачує за оренду землі й приміщення. Голов­ний у Києво-Печерській лаврі — владика Павло (Лебідь), депутат Київради від Партії регіонів, має потужний автопарк і недешевий годинник. То, може, пора злазити з бюджетної голки і шукати інші фінансові джерела? Або лавру повністю віддати державі, а самим перейти в інше приміщення, яке не потребуватиме стільки коштів на “зміцнення схилів”.

Схожі новини