Передплата 2024 ВЗ

Меркель – «потужна як ніколи». Тож і Євросоюз не пропаде

Найкращий виборчий результат німецького Християнсько-демократичного союзу за понад 20 років – значною мірою особиста заслуга Ангели Меркель.

Хоч у Греції, яку Меркель змусила хоч трохи економити, канцлера порівнюють із Гітлером, у Німеччині її зусилля з порятунку зони євро оцінили високо. Як наслідок, лише кількох мандатів не вистачає блоку ХДС/ХСС, аби самостійно сформувати урядову коаліцію. Ще однією перемогою Меркель став провал на виборах у бундестаг партії “Альтернатива для Німеччини” (не подолала п’ятивідсотковий бар’єр). Цю “альтернативу” створили головно колишні однопартійці Меркель, які вважають, що Євросоюз не повинен витрачати гроші (здебільшого німецькі) на порятунок європейських аутсайдерів. Насамперед Греції. І що Німеччина повинна негайно вийти із зони євро... Екзотичної “альтернативи” в бундестазі не буде, тож Грецію і євро не залишать напризволяще.

Успіх консервативного блоку на виборах німецька преса оцінила емоційними заголовками. “Маємо Республіку Меркель”, “Потужна як ніколи”, “Тріумфаторка” тощо... Хоч яка “потужна”, але мусить зараз домовлятися про коаліцію. Колишній партнер, ліберальна Вільна демократична партія, у бундестаг не пройшла (уперше після Другої світової). Чотири роки тому ліберали мали на виборах рекордні понад 14% голосів, і тут така халепа... Партнери блоку Меркель по коаліції втратили популярність, зокрема, через... велику популярність канцлера. Виборці, що раніше голосували за лібералів, зараз уже не бачать у цьому потреби, — адже з господаркою добре дає собі раду харизматична Mutti... Провал лібералів змушує Меркель шукати коаліційних партнерів серед дотеперішньої опозиції.

Партії “Ліві”, очевидно, у коаліції з християнськими демократами не буде... На перший погляд, найімовірніший варіант — нова “велика” коаліція, тобто блок ХДС/ХСС і соціал-демократи. Однак невідомо, чи “есдеки” захочуть знову піти у владу на правах молодших партнерів. Вони вже були у “широкій” коаліції за першого канцлерства Меркель, і тільки на цьому стратили. А Меркель, навпаки, виграла... “Зелені”? Такий союз не є фантастичним. Із одного боку, консерватори і “зелені” — запеклі політичні противники. Але фактично, це їхні виборці одне одного не дуже люблять, а лідери “християн” і “зелених” цілком можуть домовитися. Однією з головних програмних вимог “зелених” тривалий час було закриття у ФРН усіх атомних електростанцій. Два роки тому, коли в Японії сталася аварія на АЕС “Фукусіма-1”, уряд Меркель рішення про закриття атомних станцій прийняв... До того ж коаліція — це привабливі урядові посади. “Зелені” обіймали їх уже давно, ще за канцлерства Герхарда Шредера... Фрау Меркель має чим спокусити можливих коаліційних партнерів.

Загалом, добре, що німецькі політики, хоч мають різні погляди, не сваряться між собою аж так сильно, аби при потребі не створити коаліції... Німеччина є найбільшою економікою Європи і локомотивом Європейського Союзу. “Потужна як ніколи” Меркель означає сильну Німеччину. Тож і ЄС не пропаде...

Схожі новини