Передплата 2024 «Добра кухня»

До розумних планшетів іще б інтернету...

Віктор Янукович посидів разом зі семикласниками за партою, виголосив промову про рівні можливості для кожного учня, незалежно від достатку родини та регіону проживання. Вразили парти без ручок і зошитів, які замінили комп'ютери-планшети. Та не які-небудь, а дорогущі iPad від компанії Apple! У руках вчителя замість крейди — маркер, а дошка — мультимедійна.
До цієї гарної картинки пролунав коментар голови Державної агенції з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва. Він розповів про проект "Відкритий світ", мета якого — зробити освіту доступною та світового рівня. Цей проект, передбачає, зокрема, забезпечення школярів планшетами — аби могли вчитися в інтернеті.
Перше, що закортіло сказати після побаченого: не вірю! Комп'ютеризація країни — річ дуже коштовна. Тим паче, коли країна — не маленька. Нині лише 40 % українців мають доступ до інтернету, переважно у містах. (А треба ж забезпечити надійне інтернет-покриття не лише у школах, а й у помешканнях, аби діти могли робити домашні завдання та готуватися до занять). Проект “Відкритий світ” передбачає "запуск інформаційно-комунікаційної (4G) освітньої мережі національного рівня". Задум правильний. Але як таку мережу запустити, коли в нас усюди монополісти?
Мережа 4G LTE в Україні — у зародковому стані. У той час, коли в інших країнах такі мережі вже запущені, у нас тільки думають про частоти для них... Вирішити цю проблему можна, створивши для мобільних операторів рівні умови доступу до надання послуг 3G і 4G. (Підкреслюю, рівні умови — бо якісні, оптимальні за вартістю й надійністю послуги можуть надаватися тільки за наявності конкуренції). Поки цього немає, хороший за задумом проект “Відкритий світ” успішним не буде. При нашому безгрошів'ї усе зійде на пси... Є великий сумнів, що дітям видаватимуть саме престижні iPad, як було показано в сюжеті з Януковичем. Імовірно, це будуть китайські планшетики (мабуть, придбані у чергового лижного інструктора?) сумнівної якості.
За рік чи два мережу, про яку говорив Каськів, створити неможливо. Швеція пішла цим шляхом ще 12 років тому. Нині там доступ до інтернету мають 99,8% населення. Це потребувало великих зусиль: уряд виділив частоти під зв'язок третього покоління, провів аукціон серед мобільних операторів і вимагав, аби компанії-переможниці за п'ять років забезпечили усіх доступом до інтернету. Але навіть у Швеції виконали це амбітне завдання не за п'ять, а за сім років.

Схожі новини