Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На дві книгарні більше

— Хлопці, – кажу, – де тут пива можна купити? – Та будь-де, чи вам якогось особливого?.. Он там розливне, а в пляшках і тут, і он там, і біля зупинки дві крамнички. – А книгарня тут є? – Дивляться підозріло, ото, мовляв, носить її, від пива до книжки… Стенають плечима: здається, нема тут книгарні, у центр треба їхати, там має бути…

Що вже казати про Сихів (хоча, до речі, є там книгарня, торговий зал ділять між собою книжки та одяг), якщо у багатьох райцентрах не побачиш книжки на полицях, а про села й казати не варто. Натомість алкоголь — усюди на відстані погляду, куди не глянь. Іноді саме те, до чого два кроки, і перетворюється непомітно на предмет першої необхідності.

Держкомстат оприлюднив показники нашого життя: цифри свідчать, що ми стали більше пити горілки та іншого міцного алкоголю. Азаров вважає це показником зростання добробуту народу… А тим часом Держкомітет телебачення та радіомовлення помістив на своєму сайті інформацію про кількість книгарень у країні. Їх стало більше за півроку. На дві книгарні. Одна втіха — книжкових кіосків та прилавків, за статистикою, справді побільшало. Асортимент на ятках завжди обмежений, але краще так, аніж нічого.

Була у Закарпатті, зупинились у районному центрі Перечині, гарне містечко, є що подивитись… Запитала у центрі про книгарню, відповідають: нема. Тоді хтось згадав: он там, в універмазі є книжки. Зайшла. У відділі канцтоварів — куток з книжками. От і все. На усі перечинські сорок вулиць, дві площі та кілька провулків — жодної книгарні…

Мене нещодавно одна цифра вразила. На кожних вісім дітей в Україні припадає по одній «точці» реалізації спиртних напоїв і сигарет. У деяких місцях ця концентрація — ще більша. На території санаторію «Піонер» від Міністерства охорони здоров’я (Симеїз, Крим) 15 торгових точок реалізують спиртне. Відпочивають у санаторії «Піонер» підлітки. Будь готов, так би мовити, до дорослого життя.

І про доросле життя. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже третини українських чоловіків. Навіть коментувати нічого не треба.

Схожі новини