Передплата 2024 ВЗ

У Греції є все. Крім сумлінних платників податків...

Ні, ЗВИЧАЙНО, такі в Елладі зустрічаються, — але зрідка. Як визнав у розмові з журналістами британської газети “Телеграф” представник грецького уряду Харіс Теохаріс, тамтешня податкова практично втратила надію одержати колись заборговані греками... 42 мільярди євро податків і штрафів!

“Ми не можемо стягнути ці гроші”, — визнав грецький урядовець. Загалом греки винні державі 58 мільярдів євро, 40 з яких — заборговані податки. “З 58 мільярдів ми здатні стягнути максимум 16-17”, — каже Теохаріс.

Серед причин цього “податкового раю” — технічна відсталість грецьких податківців. Як пише “Телеграф”, у грецькій податковій конторі, яку відвідали британські журналісти, на столах працівників — метрові стоси паперів. Як розповів один із податківців, він щодня ставить підпис на 1,5 тисячах документів. Ні на що більше часу не залишається... На комп’ютеризацію грецької податкової піде не один рік, прогнозує “Телеграф”. Але спочатку треба знайти на це гроші...

Але, звичайно, паперові завали в податковій — не головне. Уникнення сплати податків є у Греції національною традицією, таким собі народним видом спорту... Ця традиція виникла під час панування в Елладі Османської імперії. Виходило, не заплатив туркам податки — ти герой і патріот... Турків-завойовників у Греції вже давно немає, а традиція залишилася. У розпал останньої грецької кризи німецькі газети багато писали про басейни в Афінах. Мовляв, за паперами в такій-то частині міста їх кількасот, а коли подивилися зі супутника — побачили кілька тисяч. Звичайно, неоподатковуваних... Зараз у Греції з цим “народним спортом” намагаються боротися. Тепер той, хто заборгував державі понад 10 тисяч євро, може потрапити за ґрати. Півтора року відсидів у тюрмі відомий грецький модельєр Лакіс Гавалас, звинувачений у несплаті 17 мільйонів євро податків... Чи нові суворі закони щось змінять? Адвокат Гаваласа сумнівається: “Намагання уникнути сплати податків записано у греків у їхній ДНК”.

Українці, як і греки, також у минулому багато років жили під різними окупантами. Але ось уже майже 22 роки держава начебто своя, а сумлінних платників податків у ній не так багато, як хотілося б... Утім, ті, хто старанно намагається “мінімізувати” свої податки, знайде, як це аргументувати. Приблизно так: “Заплачу усі податки — розо-рюся. І хай спочатку олігархи хоч щось зі своїх мільярдів заплатять! Та й куди наші податки йдуть? Чверть бюджету точно розкрадають”.

І не сказати, що ці аргументи зовсім не слушні. З іншого боку, як ніхто податки не платитиме, то держава довго не протримається... Так чи інакше, хоч і кажемо “німця нам треба”, а до грека нам ближче.

Схожі новини