Передплата 2024 «Добрий господар»

«Земля після нашої ери» – фантазійно-повчальна стрічка чи черговий блокбастер?

Новий ЛІТНІЙ КІНОСЕЗОН відкриває одна з найбільш очікуваних кінострічок цього року, робота режисера Найта М. Ш’ямалана «Земля після нашої ери».

Сюжет фільму — проблеми планети Земля, яка після екологічної катастрофи стала вкрай небезпечною. Саме через цю катастрофу тисячу років тому людству довелося покинути рідну планету. Вона стала найнебезпечнішим місцем у Всесвіті, тому тепер кожен — від маленької мавпочки до злісного мутанта — переповнений бажанням вбивати людей. Неначе сама планета вирішила провести дезінфекцію від паразитів-людей.

На дику невпізнанну Землю здійснює аварійну посадку космічний корабель. На борту — жителі планети Нова-Прайм, яка стала для людей новим домом: молодий безрозсудний Китай Рейдж (Джейдан Сміт) і його батько (Вілл Сміт) — легендарний рейнджер Сайфер. Останній важко поранений, і син, наразі ще рекрут, що і не став рейнджером, повинен подати сигнал про допомогу, довівши батькові, на що він здатний. Крім диких тварин, вбити хлопчика намагається інопланетне чудовисько, яке втекло з-під варти під час падіння корабля. Зв’язок між батьком і сином здійснюється на відстані, але саме розмови допомагають їм налагодити нестабільні стосунки і стати справжньою сім’єю.

«Земля після нашої ери» — перший фільм Найта Ш’ямалана, знятий не за його сценарієм. А все тому, що ідея і основа історії належить самому Віллу Сміту. Побутова розмова на кухні Вілла і його сина Джейдана несподівано обернулася співпрацею зі сценаристом Гаррі Вітом, що працював над «Книгою Ілая».

Фільм закликає людей задуматися про глобальну загрозу екології. Піднімає стрічка також одвічну проблему батьків і дітей.

Не можна сказати, що фільм вийшов дуже вже оригінальним у своїх посиланнях. Але вартий того, щоб переглянути його в кінотеатрі.

По-перше, це гарна робота. Ш’ямалан ніколи не помилявся з візуальною частиною своїх кінострічок, і бюджет у 130 мільйонів доларів йому довірили недарма. По-друге, історія досить цікава. Тут і фантазії на тему майбутнього Землі, і новий Всесвіт з його дивними та незнайомими мешканцями. По-третє, футуристичний світ неповторний і добре продуманий. Взяти хоча б головну зброю героїв — кортик. Він складається з особливих волокон, якими можна керувати за допомогою спеціальних кодів. У результаті один кортик володіє безліччю модифікацій: від звичайного списа — до подвійних ножів.

Режисер і команда намагалися створити мудрий фільм, над яким можна розмірковувати дощовими вечорами. Проте справжні кіномани зможуть розкусити в новинці лише черговий блокбастер. Але все ж таки численні плюси у стрічці переважають, тож можна рекомендувати її для перегляду в кінотеатрі.

Схожі новини