Передплата 2024 «Добра кухня»

Мхитарян молодець. Але йому ще є над чим працювати...

ДВІ ДЮЖИНИ ГОЛІВ, які уже, за два тури до завершення чемпіонату футбольної Прем’єр-ліги забив Генріх Мхитарян, -це багато чи мало?

Начебто чимало, адже півзахисник донецького “Шахтаря” встановив новий рекорд української першості. У сезоні 2012/2013 Мхитарян уразив ворота суперників 24 рази, а раніше найкращим досягненням було 22 голи за сезон. Їх забивали київські динамівці: Сергій Ребров у сезоні 1997/1998 і Максим Шацьких у сезоні 2002/2003. “Шахтар” у чемпіонаті зіграє ще два матчі. Тож не виключено, що свій рекорд Мхитарян покращить.

Водночас, рекорд Мхитаряна вражає тільки на тлі загалом слабенької результативності форвардів, які грають в українській Прем’єр-лізі. Уже сам факт, що найкращим бомбардиром чемпіонату став не нападник, а хавбек, багато про що говорить... Лише у трьох командах української першості, у “Динамо”, “Металісті” та “Дніпрі”, захисники чинять гравцям лінії атаки донецького “Шахтаря” достойний опір. Решта ж команд Прем’єр-ліги просто не мають гравців такого рівня, аби стримати “помаранчево-чорних”. Відтак, дві дюжини голів, які забив Генріх Мхитарян, не є аж таким великим досягненням. Таким оборонцям, які грають у запорізькому “Металурзі”, “Говерлі”, “Волині”, “Карпатах”, “Таврії” тощо, справді класний нападник повинен у кожному матчі забивати три-чотири м’ячі... Але якісних форвардів у нас нині обмаль. На цьому безриб’ї і Мхитарян риба, тобто великий форвард...

При всій повазі до першості України, яка з кожним роком стає сильнішою, рівень чемпіонату СРСР був вищим. Скільки ж там забивали? 34 голи московського спартаківця Нікіти Симоняна 1950 року — дуже давня історія... Олег Блохін — це вже ближче. Динамівець був найкращим бомбардиром чемпіонату СРСР п’ять разів. 1972-й рік — 14 голів, 73-й — 18, 74-й — 20, 75-й — 18, 77-й — 17 голів. Менше, ніж забив цього сезону Мхитарян, — але ж і протистояли Блохіну не такі оборонці, що грають зараз... А Віталій Старухін, знаменитий форвард донецького “Шахтаря”, неперевершений майстер гри головою, забив 1979 року 26 голів! Рамаз Шенгелія із тбіліського “Динамо” 1981-го — 23 голи, Андрій Якубик із ташкентського “Пахтакора” 1982-го — теж 23. І нарешті, у сезоні 1985 року нападник дніпропетровського “Дніпра” Олег Протасов забив у чемпіонаті СРСР... 35 голів! Це все одно, мабуть, що Мхитарян забив би зараз півсотні.

Були свої славні бомбардири й у Львові. Пригадую, ми пацанами у 1978-1979 роках ходили на кожний матч львівських “Карпат” у першій союзній лізі. Ходили насамперед на Степана Юрчишина, чиї 42 голи за сезон допомогли “Карпатам” 79-го вийти у вищу лігу.

Завдяки високій результативності Юрчишина, футболіста команди першої ліги, тоді навіть запросили до першої збірної СРСР! Сьогодні, на жаль, карпатівців у списку найкращих бомбардирів немає...

Схожі новини