Передплата 2024 «Добра кухня»

У «Шустрого» Бузина, у Ляшка – дружина...

Політичне ШОУ “Савви Шустрого” вже давно випало зі списку моїх телевізійних пріоритетів.

Постійні скандали дратують, тож дивлюся цю програму лише час від часу, коли в країні відбувається щось неординарне. Так було й минулої п’ятниці: закортіло подивитися, як мер Харкова Геннадій Кернес буде пояснювати, навіщо забарикадував харківські проспекти громадським транспортом... Пояснень Кернеса так і не дочекався. На екрані огидно сварилися скандальний письменник Олесь Бузина і не менш скандальний народний депутат Олег Ляшко. (Пройшов по мажоритарці: це ж на Чернігівщині за нього голосували, причому масово!). Ляшко на шоу Шустера грає роль великого “опозиціонера”. Бузина “наїхав” на Ляшка, сказав, що той “убив у декларації дружину”... А Ляшко не знайшов нічого кращого, як привести якусь жіночку в студію. Ось дружина, мовляв, я не вбивав... Маячня повна. Згодом я дізнався, що опозиціонери без лапок, також втомившись від цієї безглуздої сварки, покинули телестудію. Тож Кернес якщо й пояснював щось, то вже без опонентів.

Ситуація неоднозначна, непроста... З одного боку, в Україні, на відміну від сусідніх Росії і Білорусі, на телебаченні ще є можливість висловитися у прямому ефірі. В Україні на телешоу запрошують представників різних політичних сил, а відтак виборці можуть побачити живу дискусію. Мають можливість, слухаючи політиків із різних таборів, формувати точку зору з того чи іншого питання. Це ознака демократії... Але, з іншого боку, той же Савик Шустер постійно запрошує на свою передачу людей, які ні на що, крім ідіотських скандалів, узагалі не здатні. Шустера, зрештою, можна зрозуміти. Власники телеканалу, на якому він працює, поставили йому відповідне завдання. Чим гучніший скандал, тим більший у телеканалу рейтинг, ось Савик і старається... Але біда в тому, що за таких умов його телешоу вже не має нічого спільного з політикою! Це просто цирк, балаган, у якому в головних ролях — блазні... Мабуть, такий формат також має право на існування (якщо це комусь цікаво). Але дискутувати за таких умов про серйозні питання неможливо.

Представники опозиції, не витримавши базікання Бузини й Ляшка, пішли зі студії... Мабуть, вчинили правильно. Якби залишилися, то освятили би своєю присутністю весь той бардак, який там відбувався. Надали би цьому дешевому балагану легітимності... Шкода тільки людей, які й надалі дивитимуться на вибрики “опозиціонера” Ляшка. З роллю штатного провокатора той справляється прекрасно. Такий собі український Жириновський...