Передплата 2024 «Добрий господар»

Халявна квартира від мецената, звання народного – від Януковича

Хоча мене вже важко чимось здивувати, але коли прочитала, що російському поету-“пєсєнніку” Іллі Рєзніку президент України Віктор Янукович присвоїв почесне звання народного артиста України, була неприємно вражена.

За що? Що такого доброго і корисного пан Рєзнік зробив саме для України? У документі, опублікованому на всіх сайтах, пояснюють: “за вагомий особистий внесок у зміцнення культурно-творчих зв’язків між Україною і Російською Федерацією, багаторічну плідну творчу діяльність і високу професійну майстерність”.

Щодо професійної майстерності — сперечатися не буду. Пісні, які написав Ілля Рєзнік, і покладені на музику не менш відомими російськими композиторами, були хітами. На них здобули собі славу Алла Пугачова, Любов Успенська, Валерій Леонтьєв, Філіпп Кіркоров, Лайма Вайкуле... Але де тут “особистий внесок у культурно-творчі зв’язки”? Якщо засилля української естради російською попсою можна назвати “внеском у нашу культуру”, тоді мені шкода нашу культуру...

Минулого року Ілля Рєзнік, пересварившись з багатьма російськими знаменитостями, вирішив покинути Росію і “кинути якір” з молодою дружиною в якійсь тихій гавані. У пресі з’явилася інформація, мовляв, знаменитий поет так втомився від столичної суєти і скандалу, який здійняла його колишня дружина Муніра, що зважився на радикальні зміни у житті. А тут ще й між ним і Примадонною пробігла чорна кішка... Ілля Рєзнік відібрав у Алли Борисівни пісню “Старинные часы» і віддав усі права на виконання цього шедевру нікому невідомій співачці...

І знайшов Ілля Рахміельович таку тиху гавань у... Києві. Начебто пригледіли з дружиною Іриною помешкання, аж тут знайшовся “добрий дядя” і (фантастика!) подарував російському поету чотирикімнатні апартаменти у новобудові. «Ми спочатку хотіли купити квартиру у Києві, щоб перебратися туди на якийсь час пожити, — сказала дружина Рєзніка. — Однак наші друзі, які є забудовниками у Києві, запропонували нам абсолютно безоплатно апартаменти в одному із житлових комплексів. Нам приємно з Іллею, і ми будемо просто щасливо там жити”.

Може, оця подарована квартира у Києві якось формально прив’язує його до України, і як бонус до неї додається почесний титул?

Усі ці титули і нагороди, які так полюбляють колекціонувати артисти пострадянської епохи, вже давно віддають нафталіном. Більше того, якщо в радянські часи їх давали, аби зробити творчу інтелігенцію більш лояльною до режиму, то у теперішні почесні звання скомпрометовані та знівельовані через комерційну і корупційну складову. Тому гріш їм ціна... До речі, щодо ціни, то, окрім сумнівної моральної сатисфакції, володар почесних титулів має преференції — якусь добавку до пенсії та краще місце на цвинтарі. Але чи розходиться на цьому Іллі Рєзніку?

Схожі новини